Nad Istrom zabilježeno više tisuća udara munja

(Sendi SMOLJO/ISTRAMET)
(Sendi SMOLJO/ISTRAMET)

Protekle noći nad našu se regiju nadvio iznimno snažan grmljavinski sustav koji se s otvorenog mora postupno premjestio nad Istru, no pritom i osjetno oslabio. Munjolovci su, doznajemo s portala Istremet, zabilježili više tisuća udara munja.

Kako vele raspored oborina pri tome je bio vrlo konvektivan što se dobro može vidjeti i na primjeru pulskog područja. Tako je na obližnjoj Stanciji Peličeti palo čak 25 mm kiše, dok je meteorološka postaja Istrameta na Boriku zabilježila samo 3 mm kiše.

Više od 10 mm kiše još je zabilježila meteorološka postaja u Medulinu (12 mm) i Umagu (11 mm). Drugdje je kiše bilo osjetno manje, a prema istoku poluotoka ponegdje je i izostala. S prolaskom frontalnog poremećaja jučer je zapuhala umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima povremeno s olujnim udarima. Osjetno je osvježilo tako da se usprkos pretežno sunčanom vremenu temperature zraka u srijedu prije 11 sati kretale tek oko 20 stupnjeva.

U četvrtak nas, prema prognozi Istrameta, očekuje djelomice sunčano vrijeme, navečer uz prolazno umjerenu i povećanu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena bura, duž zapadne obale Istre od sredine dana umjeren sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka od 9 u unutrašnjosti do 14 C uz obalu, dnevne vrijednosti uglavnom oko 26 stupnjeva. (B. PETROVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter