Na Savičenštini ostvareno 20 % više noćenja nego prošle godine

Srednjovjekovni je najposjećeniji festival u Savičenti
Srednjovjekovni je najposjećeniji festival u Savičenti

Kontinentalna Istra sve je zanimljivija turistima koji ovdje borave i izvan špice turističke sezone. Nakon Općine Barban, koja je ostvarila odličan turistički skor, sličnim se brojkama može pohvaliti i Općina Svetvinčenat koja iz godine u godinu ostvaruje rekordne turističke rezultate, rast se bilježi u dvoznamenkastim ciframa, pa je tako i ove godine, do 12. listopada, ostvarila 107.616 noćenja, 20,48 posto više nego lani. Najviše je bilo stranih noćenja, 106.602, koja su u porastu od 20 posto, dok je domaćih svega 1.014, šest posto više nego lani. U tom su razdoblju na području ove općine boravila 11.644 turista, 22,62 posto više nego prethodne godine. Pritom je velika većina turista stigla iz inozemstva, dok se svega 225 domaćih ljudi odmaralo na ovom području. 

Povećanje broja smještajnih jedinica

Dean Pustijanac, direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat, ističe da turistički rezultat u zadnjih pet godina konstantno raste, i to u dvoznamenkastim brojkama.

- Razlog leži u povećanju broja smještajnih jedinica, a time i broja turista te noćenja. Prednost središnje Istre u odnosu na obalne destinacije je u tome što sezona traje pet mjeseci, od svibnja sve do polovice listopada. Trenutno imamo oko 1.650 registriranih ležajeva i još oko 250 pomoćnih, što je ukupno 1.900 ležajeva. Imamo 250 objekata, od čega oko 240 kuća za odmor s bazenom. Petnaest kuća ima pet zvjezdica, većina četiri, a manji dio tri zvjezdice. Tržište još nije zasićeno, kuće se još uvijek grade, ove godine je desetak novih, što izgrađenih, što preuređenih. Prostora za povećanje takvog tipa smještaja ima, smatra Pustijanac.

U Turističkoj zajednici nastoje ponuditi turistima i adekvatne sadržaje da bi upotpunili boravak i učinili ga zanimljivijim.  

- Nudimo niz manifestacija, a u samom kaštelu Morosini Grimani ovog smo srpnja uveli igru Escape Castle, jedinstvenu u ovom dijelu Europe budući da su takve igre inače smještene u nekoliko prostorija u kojima morate u sat vremena riješiti sve pitalice. Escape Castle događa se u cijelom kaštelu, na sedam punktova, pitalice su povezane s poviješću kaštela, igra je edukativna, zabavna i njome posjetitelji dolaze do samih informacija o povijesti Savičente i kaštela. Na zabavan način predstavljamo im našu kulturnu baštinu. Igra je uvedena koncem srpnja i dosad ju je prošlo oko tisuću igrača, što je jako dobar odaziv. Najviše nas vesele pozitivne reakcije nakon posjeta. Dojmovi su jako dobri, gosti su oduševljeni, rekao je Pustijanac. 

Novi festivali i sportska zabava

Osim toga, u Savičenti je od polovice lipnja do polovice rujna svake srijede bila organizirana srednjovjekovna večera u kaštelu, u organizaciji povijesne udruge Kaštel.  No, najposjećeniji je svakako Srednjovjekovni festival koji je ove godine u Savičentu u tri dana privukao čak 15 tisuća ljudi.

- Tu je i Festival plesa i neverbalnog kazališta koji je jako značajan jer dolaze plesači iz cijelog svijeta i sigurno ima visoku kulturnu vrijednost. Koncem rujna imali smo i Festival sira koji će se i ubuduće održavati u tom terminu s obzirom da vremenske prilike pogoduju ovom festivalu koji doprinosi boljoj popunjenosti kapaciteta u posezoni, kaže naš sugovornik. 

Općina je lani otvorila prvu treking stazu u suradnji sa županijskim DMC-om Istra Outdoor. Namjera je urediti biciklističke staze te ih povezati sa stazama u okolni općinama, barbanskom i kanfanarskom. Što su staze uređenije, što ih je više, što je bolja povezanost bike ili treking stazama, to je destinacija zanimljivija posjetiteljima, taj će segment napredovati i Istra će biti konkurentnija, dodaje Pustijanac.

Kompletna sanacija starog kaštela

Kada je riječ o aktivnostima u idućoj sezoni, osim prepoznatljivih manifestacija koje će se i dalje održavati, u fazi je evaluacije projekt obnove kaštela koji je, zajedno s buzetskim kaštelom, kandidiran za sredstva europskih fondova.

- Odluku o projektu očekujemo do konca godine, iako  nemamo potvrdnu informaciju jer je Vlada tek formirana. No, bude li projekt prošao, obnovio bi se kompletan dvorac koji bi, zajedno sa svojim sadržajima, bio u funkciji proširenja turističke ponude. U dvorcu bi bio centar izvrsnosti autohtonih proizvoda, multifunkcionalne dvorane, sala za vjenčanja, a na zadnjem katu soba za mladence. Cilj je nastaviti započetu priču o difuznim hotelima, odnosno umrežiti smještajne kapacitete kako bi Savičenta mogla postati prepoznatljiva i tako konkurirati na tržištu, napominje Pustijanac.

Vrlo je bitno imati jasnu viziju razvoja

Dalibor Macan, načelnik Općine Svetvinčenat, kaže da je porast broja dolazaka i noćenja ostvareni ove, ali i zadnjih 10-ak godina, rezultat višegodišnjeg zajedničkog rada svih subjekata koji se bave razvojem destinacije.

- Vrlo je bitno imati jasnu viziju razvoja jer se tada i rezultati brže postižu. Općina Svetvinčenat je u svom dijelu aktivnosti na području razvoja turizma inicirala cijeli niz projekata koji se prvenstveno temelje na kulturnoj i prirodnoj baštini, te na revitalizaciji sela i naselja, da bi razvoj turizma imao što veći pozitivni utjecaj na domaće stanovništvo. Našu viziju prepoznali su i privatni gospodarstvenici i iznajmljivači koji svakim danom poboljšavaju svoju ponudu i razvijaju nove sadržaje koji su temelj za daljnji razvoj turizma. Općina je ove godine osnovala svoje trgovačko društvo koje je već započelo s djelovanjem na turističkom tržištu putem inovativnog projekta igrifikacije kaštela Morosini-Grimani, odnosno igre Escape Castle Svetvinčenat. Ideja je u idućem razdoblju osmisliti cijeli niz atraktivnih sadržaja, te ovo trgovačko društvo organizirati kao destinacijsku menadžment kompaniju koja bi bila na usluzi svim privatnim subjektima na području Općine, a u cilju kvalitetnog održivog razvoja cijele općine. Uvjereni smo da će se dosadašnji rezultati i nastaviti, te da nam predstoji kvalitetan turistički razvoj, rekao je Macan. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter