Na Popolani više od 1.700 sudionika svih generacija

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Ni sivi i teški oblaci koji su se prijepodne nadvili nad Rovinjom nisu omeli brojne trkače da se odazovu kraljici sportskih događanja 8. rovinjske Popolane - polumaratonu, kao i rekreativnoj utrci na pet kilometara. Handbike utrku odvozili su pak sportaši s invaliditetom. Sve njih od ranog su jutra na središnjem rovinjskom trgu dočekivali i pljeskom ispraćali brojni građani i gosti.

Očekivano, deseti rovinjski polumaraton (21 kilometar) bio je najmasovniji, a od ukupno 80 prijavljenih uspješno ga je istrčalo 79 natjecatelja. Iako su se najbrži kandidati vrednovali i nagrađivali po dobnim kategorijama (najmlađa kategorija do 30 godina i najstarije do 70), najbrže je kroz cilj prošao Wilfred Cheserek, predstavnik Mađarske, s vremenom 1:11:05, drugoplasirani u ukupnom poretku je bio također predstavnik Mađarske Lajos Berec (1:12:30) a trećeplasirani Mima Rudi (1:12:30).

U konkurenciji žena u ukupnom plasmanu također su slavile mađarske polumaratonke - najbrža je bila Tunde Szabo s vremenom od 1:20:59 ispred sunarodnjakinje Katazin Garami (1:23:44), dok je trećeplasirana bila predstavnica Hrvatske Maria Vrajić koja je dionicu od 21 kilometar istrčala u vremenu 1:26:07.

Najmlađi sudionik ove zahtjevne dionice (centar - Valalta - centar - Villas Rubin) bio je Jody Pellizzer (1996. godište), najstariji Vid Jelenc (1950.), dok je u konkurenciji žena najmlađa bila Juta Pavlić (1994.), a najstarija Donatella Tazzara (1958.). Najbrži Istranin u polumaratonu bio je Tihomir Bobolanović (Pula) s vremenom 1:23:40, dok je najbrža Istrijanka bila Daliborka Dokić (Rovinj) s vremenom 1:47:10.

U handbike utrci (desetak kilometra) bila su prijavljena tri natjecatelja. Najuspješniji bio je Dean Nišandžić (Labin) koji je zadanu trasu svladao za 29 minuta i 22 sekunde, dok je Filip Marić (Kanfanar) za prvoplasiranim kasnio osam sekundi. Na trećem je mjestu završio Gracijano Turčinović (Sv. Petar u Šumi), koji je dionicu prešao za 38 minuta i 20 sekundi.

U rekreativnoj utrci na pet kilometara, od centra grada do Bolnice i nazad, nastupio je 61 trkač. U muškoj konkurenciji najbrži je bio David Kolić (Pula) ispred Petera Pfeifera (Austrija) i Maurizija Krizmanića (Pazin). Najuspješnija rekreativka bila je Mladenka Ćulibrk (PD Glas Istre), kao drugoplasirana je završila Marija Kavčić (Slovenija), a treća u ukupnom poretku rekreativki bila je Venera Bačić Jajalo.

Posebnu draž ovoj utrci dali su i članovi Društva osoba s invaliditetom Rovinj; njih desetak srčano je, uz snažnu podršku publike, istrčalo jedan dio trase.

Mali predah od natjecanja u zabavnom je programu pružilo sedamdesetak članica Rovinjskih mažoretkinja. One su na trgu priredile svoj show, predstavivši se s devet atraktivnih koreografija. Nešto iza podne riva je zamirisala svježom ribom koju su dan ranije ulovili sportski ribiči. Njihov je ulov nakon vaganja završio u ogromnom loncu, u kojem su vrijedni kuhari Kuće o batani pripremili više od četiristo porcija brodeta s palentom.

U poslijepodnevnim satima s pozornice je zabubnjalo desetak bubnjara novopečene rovinjske škole za bubnjare, koju je tijekom proteklih mjeseci vodio poznati udaraljkaš Petar Ćurić. Uslijedila je demonstracija aikida, a 8. Popolanu zatvorile su članice gimnastičkog kluba Roxanne i njihove gošće.

Inače, na ovogodišnjoj Popolani koju su zajedničkim snagama organizirali Sportski savez grada Rovinja, Maistra, Turistička zajednica i Grad Rovinj, bilo je više od 1.700 sudionika - od najmlađih građana grada svete Eufemije, do profesionalnih i amaterskih sportaša pristiglih iz cijele zemlje, ali i gostiju iz Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke. Tijekom sva tri dana posebno su aktivni bili volonteri, kao i članovi Društva osoba s invaliditetom Rovinj, koji su na štandovima prodavali majice s amblemom Popolane i motom "Moje vrijeme". Sav prikupljeni novac namijenjen je organiziranju dnevnog boravka ovog humanitarnog društva. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter