Na listi visokoobrazovanih čak je osam žena

Peđa Grbin, Ada Damjanac, Željko Jovanović, Tanja Vrbat Grgić i Sandra Krpan (N. LAZAREVIĆ)
Peđa Grbin, Ada Damjanac, Željko Jovanović, Tanja Vrbat Grgić i Sandra Krpan (N. LAZAREVIĆ)

SDP-ovci su u četvrtak u Puli predstavili listu Narodne koalicije u 8. izbornoj jedinici koju predvodi Željko Jovanović. Na listi je 14 visokoobrazovanih članova, među kojima četvoro iz Istarske županije: Peđa Grbin (2. na listi), Silvano Hrelja (3.), Tanja Vrbat Grgić (7.), Danijel Ferić (9.) i Ada Damjanac (12.)

Željko Jovanović tom je prilikom kazao da je bivša Vlada Zorana Milanovića uvela rad, red te osigurala rast.

- Danas, nakon propalog eksperimenta HDZ-a i Mosta, čiju cijenu plaćaju svi građani, jasno možemo usporediti ta dva perioda, i zato će naša kampanja biti pozitivna, ali s kritičkim osvrtom na proteklih osam mjeseci. HDZ je štetan eksperiment, uz njega su vezani kaos i nered, politička kriza, zaustavljanje reforme obrazovanja, pokušaj privatizacije zdravstva i smanjivanje zdravstvenih prava, cenzura i gušenje slobode medija i prava manjina. S druge strane, SDP i Narodna koalicija nude siguran smjer, stabilnost, gospodarski rast, nastavak reforme obrazovanja, zdravstvo dostupno svima i poštivanje prava svih. To je jasna diferencijacija i po tome građani trebaju odlučiti kome dati svoj glas, a ne opterećivati se ustašama i partizanima, iako uvijek treba imati na umu filofašističke mimohode i ustaški dernek u Kninu, rekao je Jovanović.

Peđa Grbin kazao je da je Milanovićeva Vlada ostavila trag, kako na kurikularnoj reformi, tako i na svemu što bi hrvatsko obrazovanje trebalo odvesti u 21. stoljeće.

- Iza nas također ostaju zgrade, učionice i superračunala na kojima će naši studenti raditi. Kad govorimo o zdravstvu, ne govorimo samo o bolnicama, nego o listama čekanja koje nakon četiri godine skraćivanja opet rastu. Bilo je dovoljno šest mjeseci ministra Nakića da se dug u zdravstvu poveća i da liste čekanja porastu. Uveli smo niz programa, uz ostalo 72 sata za brzo otkrivanje raka, ostavljamo zgrade, nešto na temelju građani mogu suditi o nama i zato ih imamo pravo pozvati da nam daju podršku. S druge strane dolazi hrpa nerealnih obećanja, poput 1.000 eura za novorođenčad, što je bilo glavno predizborno obećanje HDZ-a. Mi smo ih pomalo ironično pokušali prisiliti da to obećanje provedu. Predložili smo zakon, no odbili su ga i rekli: "Ovo što ste predložili ne valja". A nakon toga opet ulaze u kampanju s obećanjem koje su odbili izvršiti, rekao je Grbin te dodao da u Vladi pokušavaju protuzakonito produljit mandat v. d. ravnatelju HRT-a.

- Sabor ima tajništvo na čelu kojeg je gospodin iz HDZ-a koji je jučer promijenio raspored oporbenih i većinskih stranaka u Saboru na način da je jednu novostvorenu stranku kreiranu prije 30-ak dana, Promijenimo Hrvatsku, u kojoj su Lovrinović, Martinović i Mišić, a koji su HDZ-u i Karamarku držali svijeću do zadnjeg dana, uvrstio u opoziciju da bi HDZ, partneri i sateliti imali što više mjesta u biračkim odborima i izbornim povjerenstvima. Poručujem im da mogu izvoditi ovakve kerefeke, ali bez obzira na to, izići ćemo na izbore i pobijediti, rekao je Grbin.

Sandra Krpan, profesorica i ravnateljica osnovne škole u Kastvu, kazala je da je SDP-ova koalicija jedina imala snage prepustiti obrazovanje stručnjacima bez uplitanja ikakvih ideologija.

- Pokazali smo i dokazali da svi političari i stranke nisu isto. Konkretno, kada smo ulagali u informatizaciju škola, subvencioniranje prijevoza, stipendije, infrastrukturu kao što su studentski dom u Puli i sveučilišni kampus u Rijeci. Kada smo ulagali u te projekte, ulagali smo u najvrednije što imamo, u ljude, stoga molimo da nas podržite u borbi za bolju Hrvatsku, rekla je Krpan. Damjanac je podsjetila da je Milanovićeva Vlada riješila problem škole u Vrsaru koja je bila blokirana 20 godina, te da je izdvojila novac za dvoranu u Rovinju te pulski studentski kampus. Vrbat Grgić podsjetila je na najvažniji projekt u Istri: pulsku bolnicu čija je gradnja započela upravo za mandata SDP-ove Vlade.

Astrološki profil članova

Nositelj liste Narodne koalicije za 8. izbornu jedinicu je Željko Jovanović. Drugi na listi je Peđa Grbin (SDP), treći je Silvano Hrelja (HSU), četvrta Nada Turina Đurić (HNS), peta Romana Jerković (SDP), šesta Ana Komparić Devčić (SDP), a sedma Tanja Vrbat Grgić (SDP). Na osmom mjestu je Dino Manestar (SDP), deveti je istarski SDP-ovac Danijel Ferić, deseti Andrej Poropat (HNS), a slijede SDP-ovci Sandra Krpan, Ada Damjanac, Eni Šebalj i Mirela Ahmetović. 

Svi su fakultetski obrazovani, a među njima su dva doktora znanosti te dva magistra znanosti pred doktoratom, tri liječnika, tri pedagoga, dva politologa, pravnik i inženjer sigurnosti na radu.

Na listi je osam žena i šest muškaraca, a njihova je prosječna dob 44 godine. Najmlađi član je Dino Manestar (34), a najstarija Ada Damjanac (60). Sedmero članova već ima saborsko iskustvo.

SDP-ovci su, zanimljivo, iznijeli i astrološki profil svojih članova, pa tako, suprotno astrološki predodređenom liderstvu, uočavamo samo jednog Lava, te dva Vodenjaka koji stižu iz Istre (Damjanac i Ferić), potom po dva Strijelca, Ovna, Blizanca i Raka te po jednu Ribu (Hrelja), Škorpiona i Vagu. Prvi na listi Jovanović je Strijelac, a Grbin Blizanac. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter