Na imanju Berezovskog nisu pronađene opasne tvari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Specijalne ekipe britanske policije nisu pronašle nikakve opasne tvari tijekom pretraživanja kuće u Berkshireu na jugu Engleske u kojoj je pronađen mrtav Boris Berezovski, ruski milijarder u egzilu, priopćila je u nedjelju policija, a prenose britanski mediji.

Berezovski (67), koji je pobjegao 2000. u Britaniju nakon žestokog sukoba s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a 2003. je dobio azil, pronađen je u subotu mrtav, navodno u kadi, na svom imanju u Ascottu, četrdesetak kilometara zapadno od Londona, a policija zasad njegovu smrt vodi kao "nerazjašnjen slučaj".

Specijalne ekipe obučene za kemijske, biološke i nuklearne tvari zaključile su nakon pretraživanja terena da ne postoji nikakva opasnost.

U tijeku je detaljna istraga za utvrđivanje okolnosti u kojima je Berezovski umro, navodi policija.

Berezovski je bio blizak prijatelj ubijenog ruskog emigranta i bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinenka koji je umro 2006. nakon što je otrovan radioaktivnom tvari polonij-210 dok je pio čaj na sastanku u Londonu. Berezovski je optužio Putina da osobno stoji iza ubojstva Litvinenka.

Berezovski, koji je do sada preživio više pokušaja ubojstva, stekao je veliko bogatstvo tijekom procesa privatizacije državnog vlasništva u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Nekada blizak suradnik ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, Berezovski se sukobio s njegovim nasljednikom Putinom i pobjegao u Britaniju ne bi li izbjegao brojne optužbe za malverzacije koje su, kako je tvrdio, bile politički motivirane.

Moskva je u više navrata tražila od Londona izručenje tog kontroverznog poduzetnika, koji je u Rusiji optužen za pozivanje na državni udar. U Rusiji su protiv njega pokrenute brojne istrage, zadnja u svibnju 2012., nakon što je ponudio nagradu onima koji "uhite opasnog zločinca Putina".

Odvjetnik preminulog ruskog oligarha Aleksandar Dobrovinski rekao je da je Berezovski vjerojatno počinio samoubojstvo jer je bio u depresiji zbog dugova. Berezovski je u intervjuu za rusko izdanje lista Forbes, koji je dao dan prije svoje smrti, rekao da više ne vidi smisao svog života i da se želi vratiti u Rusiju i posvetiti znanstvenom radu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter