MSUI: Izložbom Yingchaoa zaokružena Godina Konja

Ante Glibota i Mladen Lučić prilikom otvorenja izložbe (M. AMGELINI)
Ante Glibota i Mladen Lučić prilikom otvorenja izložbe (M. AMGELINI)

Posljednja izložba iz ciklusa Godina Konja upriličena je sinoć u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre u Puli.

Zhou Yingchao četvrti je od značajnih kineskih umjetnika (prethodno su bili predstavljeni Yin Yang, Shi Liru i Li Zhuo) koji su, svaki svojim udjelom, bitni kreatori suvremene kineske likovne umjetnosti, po mnogima najvitalnije i najkreativnije današnje scene u svijetu.

Kao i prethodne, i ovu je izložbu pripremio Ante Glibota, cijenjeni pariški muzealac i redoviti član Europske Akademije znanosti, umjetnosti i literature iz Pariza, autor mnogih značajnih knjiga i studija o kineskim suvremenim umjetnicima.

- Želja nam je bila da i naša publika upozna suvremenu kinesku umjetnost kroz rad njihovih najznačajnijih protagonista. Izložbe smo uspjeli organizirati zahvaljujući gospodinu Gliboti, i tako tijekom gotovo pola godine pulska je publika mogla pobliže steći uvid u djelovanje vodećih kineskih umjetnika, kazao je kustos MSUI-ja Mladen Lučić ističući da Yingchao spada među umjetnike srednje generacije.

Ante Glibota, izražavajući zadovoljstvo dosadašnjim tijekom predstavljanja ovoga projekta o kineskim umjetnicima, kazao je da je ovaj slikar rođen 1951. godine te da je bio sudionik Velike kulturne revolucije u Kini 1966.

Ovaj kineski umjetnik je sredinom osamdesetih godina prošloga stoljeća izradio više od 700 ilustracija za ilustrirani englesko-kineski i kinesko-engleski rječnik koje izdaje Sveučilište u Nanjingu. Istražuje nove slikarske tehnike i putuje po Kini proučavajući drevnu kinesku umjetnost i arhitekturu. Živi i radi u Pekingu. 

Muzej suvremene umjetnosti Istre predstavio je pedesetak recentnih ulja na platnu većeg formata, a jedna od glavnih umjetničkih preokupacija toga umjetnika su žene.

Paralelno s izložbom Zhoua Yingchaoa u MSUI-ju, u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) je postavljena izložba Yina Yanga, a s te dvije izložbe završava projekt Godina Konja.

Pulska izložba ostaje otvorena do 7. rujna. (V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter