Mozaik beskonačne ljubavi na dar

Mozaik će trajno krasiti Odjel pedijatrije u novoj bolnici (Milivoj MIJOŠEK)
Mozaik će trajno krasiti Odjel pedijatrije u novoj bolnici (Milivoj MIJOŠEK)

Od danas ulaz na međukat pulske Opće bolnice na kojem su smještene ambulante Odjela za pedijatriju krasi veliki mozaik sa Solomonovim čvorom znakovitog naziva "Beskonačno putovanje ka ljubavi". Mozaik ima četiri metara kvadratna, a sastavljen je od 36 dijelova koje je svaki zasebno izrađivalo 400 djece, mladih i odraslih, od vrtića, preko osnovnih škola, pa do raznih udruga građana.

Ovim se darom u pravom blagdanskom duhu nastavlja priča o filantropiji i dobročinstvu koju je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, u suradnji s Arheološkim muzejom Istre i Gradom Pulom, započela u listopadu ove godine postavljanjem izložbe "#filantropija…?".

- Puno se zadnjih mjeseci govorilo o filantropiji, a ovo je sada jedan od konkretnih rezultata izložbe koji se do sada nije mogao vidjeti. Nakon što su primile materijal i predložak za izradu dijela, grupe su svoje mozaike donosile prilikom posjete izložbi i postavljale uz ostale dijelove stvarajući konačnu sliku. Uz veliki je mozaik izložena i ploča sa svim imenima i grupama djece, mladih i odraslih koji su sudjelovali u izradi, a za koje zaista nemamo dovoljno riječi zahvale, rekla je upraviteljica Zaklade Helga Možé Glavan.

Osim nje, primopredaji su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i stručna suradnica Milena Joksimović, te suradnik na izložbi Igor Fabris, a u ime bolnice mozaik je preuzela ravnateljica bolnice Irena Hrstić te voditeljica Odjela za pedijatriju Mirna Milevoj Ražem.

Trajni ukras na odjelu

Ravnateljica bolnice zahvalila se na poklonu i istaknula kako je bitno, s obzirom na izgradnju nove bolnice i skori premještaj Odjela, da mozaik neće samo kratkotrajno ostati na međukatu već će trajno krasiti Odjel pedijatrije u novoj bolnici.

- Ovo je savršen poklon za dječji odjel, ali i za sve druge korisnike pulske bolnice. Zamislite tu djecu i mlade koji će jednog dana svojim roditeljima, a kasnije i svojoj djeci pokazivati svoj rad i podsjetiti ih što je sve moguće učiniti zajedničkim snagama. Upravo u tome se očituje ta beskonačnost iz imena mozaika, rekla je Elena Puh Belci.

Igor Fabris, predsjednik udruge Art Studio koja je pripremila mozaik za izlaganje na međukatu bolnice, istaknuo je kako je mozaik sastavljen od više od 10 tisuća pločica, a posebno je zadovoljan što je pri završnom uređivanju udruga minimalno intervenirala jer je cilj bio pokazati mnoštvo ruku koje su sudjelovale u slaganju i različitosti u percepciji iste slike, iako su svi vođeni istom mišlju i ciljem. Ravnatelj muzeja Darko Komšo istaknuo je da je pulskom Arheološkom muzeju stalo da se integrira u neku dobru gradsku priču, kadgod ima prilike, te da je ovaj mozaik ujedno podsjetnik i poziv svima koji ga vide da zajedničkim snagama grade mozaik ljubavi, prvenstveno zbog budućih generacija.

Helga Možé Glavan na koncu je rekla kako je dio spomenute izložbe sada postavljen u zgradi Admiraliteta na Rivi u Puli te kako su neki izlošci već predani školama u Puli, dok će drugi tek biti poklonjeni. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter