Monte Librić: Škura boška, Ira Una, Gaturro i Palčica

Ira Una Cvitić s Libricama i knjižničarkom Amadeom Draguzet (Snimio Amir MUSEMIĆ)
Ira Una Cvitić s Libricama i knjižničarkom Amadeom Draguzet (Snimio Amir MUSEMIĆ)

Knjigu "Škura, škura boška" predstavili su jučer na Monte Libriću njezini autori Natalija Grgorinić, njezin suprug Ognjen Rađen, te njihov sin Ljubomir Grgorinić Rađen. Tu su knjigu netom objavili pri svojoj nakladničkoj kući "Komoč koruna", a riječ je o zajedničkom obiteljskom projektu.

- Do ideje je došlo kada je Ljubomir imao tri godine, pričali smo zajedno razne priče i zajedničkih ih nadopunjavali, a zadnjih godinu dana krenuli smo u realizaciju te knjige. To je naš obiteljski projekt, priča je to o generacijskoj znatiželji članova jedne obitelji koja želi otkriti što se nalazi u mračnoj šumi na rubu koje žive. Zrno znatiželje odvest će ih u brojne izazove, ali i potvrditi da svjetlost obiteljskog zajedništva ne samo da nadjačava svaku tamu, nego preobražava svaki mrak, svaku mrklu namrgođenost u osmijeh, radost, sjaj, veli Natalija Grgorinić.

Njezin sin Ljubomir naglašava pak da je krenuo najprije skicirati ilustracije, a onda je otac označio gdje će biti tekst i retuširao je to.

- Svaka obitelj ima neke svoje zajedničke akcije, nešto što radi zajedno, obitelji se uvijek nađu oko nečega, bila to klupa, vrt ili bilo što drugo. Mi smo kreirali knjigu, veli Ognjen koji je, kao ližnjanski zet naučio čakavicu.

Knjiga se našla u prestižnom društvu pohvaljenih za Nagradu "Grigor Vitez" za 2015. U objašnjenju povjerenstva između ostalog se kaže: "... Ono po čemu se knjiga 'Škura, škura boška' u izdanju umjetničke organizacije 'Komoč koruna' iz Ližnjana izdvojila iz ovogodišnje produkcije slikovnica upravo je njezina svježina. I svježina istarskog jezika, i svježina crteža i svježina te tamne, tamne šume koja nas sve doziva i privlači".

Autori su zahvalni svojim kolegama piscima, Tomašu Escheru iz Beča i Danielu Allenu Coxu iz Montreala na pomoći pri prijevodu jer je knjiga trojezična - uz čakavsku verziju sadrži i ono englesku te njemačku, a ovisno o financijskoj konstrukciji, jednoga će dana možda biti obogaćena i talijanskim jezikom.

Svoju priču predstavila je simpatična učenica iz Osnovne škole Stoja Ira Una Cvitić. Uz svoju knjižničarku Amadeu Draguzet, koja je iznjedrila tijekom proteklih Monte Librića već nekoliko kvalitetnih autora i djela, predstavljena je ova priča naslovljena "Noćna mora".

Sama je mlada autorica izrazila nadu da će ova bilježnica, koja sadrži priču, jednoga dana postati i knjiga, a priča je nastala kada je profesorica hrvatskog rekla da mogu napisati knjigu/priču.

Autorica, učenica šestog razreda bez imalo treme govorila je o ovoj priči u znaku horora, žanra koji joj se dopada, te rekla je da ima tu i autobiografskih trenutaka u smislu opisivanja određenih momenata i osoba, ali samo dijelom, dok je ostalo plod mašte. Saznali smo i da priča nema baš sretan završetak, i da je malo strašna. Nada se da će nastaviti pisati.

U petak navečer, osim što se u sastavu Noći knjige čitalo s Bakom Librić i Romanom Simićem Bodrožićem, gostovalo je i kazalište ProLoco koji je interpretirao poznatu Andersenovu Palčicu. Jučer na kraju jutarnjeg dijela programa, izdavačka kuća Iris Illyrica upoznala je nazočne s popularnim strip-junakom, simpatičnim mačkom Gaturrom pjesmom i plesom, uz simpatične karaoke, gdje se pjevalo i na španjolskom. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter