Misli i primisli, pjesme i soneti posvećeni vagini

Noel Mirković, Mario Benčić i Drago Orlić na predstavljanju Orlićeve zbirke "Vaginalete"
Noel Mirković, Mario Benčić i Drago Orlić na predstavljanju Orlićeve zbirke "Vaginalete"

Sinoćnom promocijom knjige erotske poezije Drage Orlića za koju je ilustracije napravio poznati pulski umjetnik Nadan Rojnić u galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika obilježen je Dan zaljubljenih.

Ilustracije Nadana Rojnića

Orlića je predstavio urednik knjige Mario Benčić koji je ispričao kako je knjiga nastala, te naglasio da je trebalo vremena da se uz tekst i knjigu, koja je pripremljena prije tri godine, spoje i pripadajuće ilustracije Nadana Rojnića. Kao grafički urednik u ovaj se projekt potom uključio Noel Mirković koji je u kratkom roku sve sredio kako bi knjiga bila objavljena na Valentinovo, a jučerašnji datum otisnut je i kao datum izdavanja u impressumu knjige.

Drago Orlić je, pak, objasnio publici koja se okupila u prostoru galerije da knjiga počinje pjesmama u jednom stihu da bi se na kraju došlo do soneta. Na početku knjige Orlić objašnjava da su "Vaginalete" "Misli i primisli, pjesme i soneti posvećeni vagini i njenom okruženju, s nježnošću i poštovanjem." Uz to napominje kako "ispriku ište" i istoj se nada "za pokoji tu i tamo izrečen, bez zlobe, muškobanjasti seksizam i možebitnu insinuaciju".

Najbolja Irena Mosić Šajatović

Orlić je prvo sam čitao svoje pjesme, nakon čega je bio red na publici, prvo ženskom dijelu da bi se onda odvažili i neki od muških. Neki od čitatelja i čitateljica su bili otvoreniji, neki stidljiviji, ali i jedni i drugi se zabavljali i uživali u stihovima ovog poznatog pisca i novinara, dok su se mogle razgledati i Rojnićeve ilustracije. Žiri koji su činili Benčić, Mirković i Darko Pekica iz Šikuti Machinea, na koncu je odlučio da je u žestokoj konkurenciji najbolje čitala Irena Mosić Šajatović i zato je dobila nagradu - ovu novu knjigu Drage Orlića i marmeladu od mandarina koju proizvodi Pekica.

Sinoćna promocija bila je i prva u programu "JedanPetDva" koji je pokrenuo Noel Mirković i koji će utorkom u ovom prostoru predstavljati umjetnike i kreativce.

Knjiga je jučer predstavljena i na Solidarnoj ekološkoj tržnici u Šijani.

Sutra predstavljanje "Vaginaleta" Poli Ferlina

"Vaginalete" Drage Orlića će sutra, uz Rojnićeve ilustracije, u 19.30 biti predstavljene u oštariji Poli Ferlina u Savičenti u organizaciji Šikuti Machinea. Moderatori su Mario Benčić i Goran Prodan, a nastupaju Noel Šuran i Branimir Šajina. Knjigu je objavio KUD Šikuti Machine. (Napisao i snimio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter