Mirna: Podravkina prodaja dionica zakonom zabranjena

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Uprava rovinjske Mirne ustvrdila je da je namjera Podravke da u postupku izvansudskog namirenja putem javne dražbe proda 42,2 posto dionica Mirne Zakonom o tržištu kapitala izričito zabranjena u slučaju kada je založno pravo zasnovano prisilnim putem te da takva prodaja povlači materijalnu i kaznenu odgovornost.

Podravka je, naime, jučer objavila da će se u postupku izvansudskog namirenja putem javne dražbe prodati 42,2 posto dionica rovinjske tvrtke Mirna, koje su u vlasništvu njenog založnog dužnika, tvrtke Pluris u stečaju.

Iz Mirne u priopćenju tvrde da je temeljem Zakona o tržištu kapitala izričito zabranjeno namirenje izvansudskim putem u slučaju kada je založno pravo zasnovano prisilnim putem.

Iz Mirne navode da je Podravka založno pravo na dionicama Mirne d.d. stekla prisilnim putem, i to rješenjem o ovrsi Trgovačkog suda u Varaždinu iz lipnja 2010. godine. Donošenjem tog rješenja o ovrsi i zapljenom dionica stječe se založno pravo prisilnim putem, temeljem odredbi Ovršnog zakona, pojašnjavaju iz Mirne.

Budući da je doneseno rješenje o ovrsi kojim se steklo prisilno založno pravo na dionicama Mirne, prodaja je moguća isključivo unutar ovršnog postupka i pod uvjetima Ovršnog zakona. Osim toga, kada se prodaja provodi u ovršnom postupku, kao ovršna radnja, već samo zbog toga nije dopušteno prodavati predmet ovrhe izvansudskim putem, ističu iz Mirne.

Dodaju i da je stoga prodaja izvansudskim putem zabranjena te da se pravni posao sklopljen izvansudskim putem smatra ništetnim jer je protivan prisilnom propisu te povlači materijalnu, ali i kaznenu odgovornost.

Podravka je ovlastila investicijsko društvo Interkapital vrijednosni papiri za organizaciju i provođenje prodaje u postupku izvansudskog namirenja zalogom osigurane tražbine Podravke prodajom 155.329 dionica koje čine 42,20 posto ukupno izdanih dionica tvrtke Mirna svog založnog dužnika Plurisa u stečaju, a prodaja bi trebala biti oglašena danas.

Podravka najavila dražbu za 20. ožujka

Koprivnička prehrambena industrija Podravka objavila je danas poziv na javnu dražbu putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze na kojoj će 20. ožujka biti ponuđeno 155.329 dionica rovinjske Mirne, a u posebnom je priopćenju objavila kako na to ima pravo, jer nad tim dionicama ima dobrovoljno, a ne prisilno zasnovano založno pravo.

Riječ je o dionicama koje čime 42,2 postotni vlasnički udio u rovinjskoj Mirni, a koje su u posjedu Podravkinog založnog dužnika, varaždinske tvrtke Pluris d.d. u stečaju. Dražba, čiju je organizaciju Podravka povjerila investicijskom društvu Interkapital vrijednosni papiri, najavljena je 20. ožujka od 11 do 12 sati putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze. Oglašena početna cijena za 42,2 posto dionica Mirne iznosi 5,2 milijuna kuna, a korak povećanja cijene je 520 tisuća kuna. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter