Ministri: Aflatoksin u regiji pod kontrolom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri poljoprivrede zemalja regije suglasili su se u utorak u Beogradu da je, nakon višednevnih potresa na tržištu zbog povećane razine aflatoksina u mlijeku, trenutna situacija pod kontrolom, ali je u svim državama nužno pojačati nadzor stočne hrane i proizvodnje sirovog mlijeka, a u tu svrhu za dodatne kontrole mlijeka zemlje regije mogu koristiti referentni laboratorij u Hrvatskoj.

Ministri Srbije, Hrvatske, BiH i Makedonije te Republike Srpske dogovorili su se da će biti u redovitim kontaktima dok problem ne bude riješen, a sljedeći sastanak održat će u Sarajevu za mjesec dana. 

Domaćin sastanka srbijanski ministar Goran Knežević potvrdio je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka zajedničko stajalište da se u svim zemljama regije moraju znatno poboljšati higijenski uvjeti u  skladištima stočne hrane, ali i da inspekcijske službe moraju redovito komunicirati i razmjenjivati podatke kako bi se ubuduće izbjegli slični incidenti koji mogu ugroziti zdravlje ljudi.

Ministar Jakovina ponudio je da zemlje regije koriste Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" kao referentni laboratorij za ispitivanje kvalitete mlijeka u regiji, a nazočni ministri poljoprivrede prihvatili su ovu inicijativu.

Zajednički sastanak održan je na poziv srbijanskog ministra poljoprivrede Gorana Kneževića nakon afere s aflatoksinom u zemljama regije, a nazočili su ministri poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina, Makedonije Ljupčo Dimovski, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović te ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u ostavci Miroslav Milovanović.

Srbijanski ministar poljoprivrede Knežević priopćio je i da će Srbija uništiti sve količine mlijeka u kojem je otkriveno više od 0,05 mikrograma aflatoksina. On je najavio i smjene odgovornih osoba u institucijama koje nisu na vrijeme poduzele preventivne mjere i spriječile da aflatoksin iz kukuruza i stočne hrane ugrozi ostale proizvode u lancu poljoprivredne i prehrambene industrije.

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić u ponedjeljak je najavio da će "zbog izravne odgovornosti i nečinjenja" biti smijenjeni ravnatelji Uprave za zaštitu bilja i Uprave za veterinu, kao i načelnici Odjela za zdravlje i biljnu karantenu Uprave za zaštitu bilja i Odjela fitosanitarne inspekcije za sigurnost hrane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter