Ministar znanosti u radnom posjetu Istri

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar sastao se u četvrtak u sjedištu županije sa istarskim županom Valterom Flegom i njegovim suradnicima, Vivianom Benussi i Patricijom Percan, te pulskom dogradonačelnicom Elenom Puh Belci gdje su razgovarali o, kako su naveli novinarima nakon sastanka, desetak važnih tema vezanih uz domenu školstava i visokoškolskog obrazovanja. U izjavi za medije župan Flego istaknuo je kako županija u svom proračunu izdvaja čak 40 posto za školstvo, što iz decentraliziranih, što iz vlastitih sredstava, te se "puno napora, šoldi i energije" ulaže u školstvo.

Pomoćnici u nastavi i prijevoz učenika

- Razgovarali smo o desetak točaka odnosno pretresli aktualne teme jer, iako je školska godina već počela, neke se stvari i dalje mogu popraviti, odnosno ispraviti, naveo je Flego dodajući da se intenzivno razgovaralo o pomoćnicima u nastavi i prijevozu učenika jer županija želi promijeniti odnose financiranja za te dvije domene. Pojasnio je kako županija izdvaja 39 posto vlastitih sredstava od ukupne sume potrebne za pomoćnike u nastavi i prijevoz učenika, pa se razgovaralo o tome kako županija može uštedjeti, a da svako dijete i dalje ima pravo na besplatan ili sufinancirani prijevoz, a učenik potrebnog pomoćnika u nastavi. Pojašnjavajući problem prijevoza istaknuo je da ministarstvo svake godine "spušta" isto sredstava mada je cijena svake godine sve viša i nije ista u svim županijama, te razliku moraju nadoknaditi iz vlastitih sredstava.

Nadalje, istaknuo je, razgovaralo se o tome kako napraviti "korak naprijed" te i studentima Politehnike približiti smještaj i menzu, kao što to imaju studenti pulskog sveučilišta Jurja Dobrile, te o projektima na koja će se županija kandidirati, poput onog "e-škole", za kojeg je u ovom trenutku spremno pet istarskih škola.

Država kao dobar gospodar

Ministar Šustar naveo je kako se iz državnog proračuna samo za prijevoz za osnovne i srednje škole izdvaja više od 800 milijuna kuna godišnje te su potrebne bolje kontrole tijeka javnog novca kako bi dotok prema korisnicima bio pravdan i da se država mora ponašati kao "dobar gospodar", napomenuvši da su troškovi prijevoza za osnovne škole u tri godine narasli čak tri puta. S druge strane istaknuo je kako se za pomoćnike u nastavi izdvaja oko 85 milijuna kuna što je više nego lani te imaju manje pritužbi, a da bi se Zajednica županija zajedničkim dopisom trebala obratiti državi i izložiti promjene za koje se zalažu.

Napomenuo je kako indeks razvijenosti županija, kao jedan od faktora za spuštanje sredstava, treba razmotriti i kako bi on trebao biti podešen tako da bude fer prema svim županijama.

- Jedna od tema koju sam inicirao bilo je strukovno obrazovanje koje mora biti sastavni dio cjelovite kurikularne reforme, a koje po njemu u Istri daje odlične rezultate. Strukovnom obrazovanju, koje je trenutno zastarjelo, treba posvetiti više pozornosti i modernizirati ga, naveo je Šustar dopunjujući da dio cjelovite reforme mora biti i predškolsko obrazovanje, na što se ponekad zaboravlja. (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter