Miletić: IDS je garancija da će Istra ostati najrazvijenija regija

14 kandidata koalicije IDS-PGS-Lista za Rijeku (M. MIJOŠEK)
14 kandidata koalicije IDS-PGS-Lista za Rijeku (M. MIJOŠEK)

"Istra je najjača i najrazvijenija regija u Republici Hrvatskoj, a IDS je garancija da će tako i ostati", poručio je u ponedjeljak predsjednik IDS-a Boris Miletić prilikom predstavljanja programa i kandidata koalicijske liste IDS-a-PGS-a i Liste za Rijeku. Nakon Hidrobaze i vodnjanskog maslinika, koalicija je ovog puta konferenciju za novinare održala na pulskom Kaštelu, kada su još jednom poručili kako je IDS snaga Istre, a glas za ovu koaliciju, glas za dosljednost, vjerodostojnost i kvalitetniji život svih građana.

Boris Miletić naveo je da zbog neodgovornosti političara koji su formirali Vladu, građani 11. rujna ponovno izlaze na izbore, rekavši da na ovim izborima, kao i na prošlim, očekuje da će građani birati one koji će moći garantirati sigurnost i koji će se doista boriti za regije te će osigurat dostojanstven život svim generacijama.

- Naš je cilj vrlo jasan, a to je osigurati stabilnost Istre i omogućiti još brži gospodarski razvitak. Jasno se zalažemo za decentralizaciju, građanske vrijednosti utemeljene na antifašizmu i europskim civilizacijskim dosezima, za brži gospodarski razvoj naših regija i veću kvalitetu života naših ljudi. Duboko sam uvjeren da će građani u ovim nesigurnim vremenima, dati povjerenje upravo onima koji će znati štiti njihova prava i koji će se za njih boriti. Mi smo svoju dosljednost i vjerodostojnost više puta potvrdili, a ono što obećamo, to i provodimo, kazao je Miletić, dodajući da nikada nisu birali lakši, već isključivo ispravan put.

- IDS je jedina stranka kojoj je kvaliteta života u Istri prva i najvažnija programska točka. U 26 godina izgradili smo naprednu i stabilnu regiju, regiju suživota koja je uzor ostatku zemlje te želimo pokazati da je IDS zajedno sa vrijednim ljudima iz Istre generator te snage. Stabilnost, konkretni projekti i dosljednost, temelj su naše politike, a prosperitet Istre, naš je cilj, istaknuo je Miletić. Po njegovim riječima upravo je decentralizacija najučinkovitija formula gospodarskog razvoja. "Decentralizacija za koju se bori IDS, znači da novac zarađen u Istri najvećim dijelom ostaje u Istri i da građani mogu izravno utjecati na odluke koje se tiču njihovog svakodnevnog života", istaknuo je predsjednik IDS-a.

Među projektima koje planiraju realizirati u naredne četiri godine, među ostalim izdvojio je dovršetak gradnje i opremanje nove pulske bolnice, dovršetak izgradnje punog profila Istarskog ipsilona, nastavak izgradnje sveučilišnog kampusa, izgradnju pomorskog putničkog terminala u Puli, modernizaciju željezničkog prometa i povezivanje s europskom mrežom, izgradnju sustava navodnjavanja te poboljšanje kvalitete smještaja u domovima za starije.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić je istaknuo da je ovo najbolja koalicijska grupacija u 8. izbornoj jedinici koja pokriva lijevi liberalni centar, dodajući da su riječka regija i otoci uz bok najjačoj regiji u Hrvatskoj - istarskoj regiji kao i IDS-u koji je tvrdi, zaslužan što je Istra postala predvodnik svim hrvatskih regijama.

- Decentralizacija donosi racionalniju i efikasniju javnu administraciju, razvoj gospodarstva i stavlja resurse u funkciju razvoja i donosi bolji život svim građanima. Sigurni smo da bi uz decentralizaciju i fiskalna disciplina bila na boljoj razini nego danas, kada se čak 90 posto sredstava grupira u Zagrebu i na državnoj razini, naveo je Vasilić.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić tvrdi da u programima političkih konkurenata, Istru, Rijeku i Kvarner treba tražiti povećalom, dok ova koalicija u prvi plan stavlja upravo potrebe ovdašnjih stanovnika s kojima, za razliku od centrale u Zagrebu, žive 365 dana u godini.

- Istra i Rijeka su najrazvijenije regije u Hrvatskoj, a što bi tek bilo da je raspodjela prihoda pravednija i da nam država omogući da sami upravljamo sa svojim resursima, zapitao se Šurinić koji je na kraju naveo da se zalažu za preseljenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u Rijeku. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter