Milanović: Nisam prihvatio ostavku Tomislava Sauche

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas novinarima da nije prihvatio ostavku predstojnika svojega ureda Tomislava Sauche, koju mu je Saucha ponudio sinoć nakon što je u medijima objavljeno da je odvjetničkom uredu u kojem je zaposlena njegova supruga "namjestio" angažman s tvrtkom Plinacro u državnom vlasništvu.

Milanović je na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Vlade rekao da ostavku nije prihvatio jer Saucha ništa nije kriv. "Ostavku neću prihvatiti jer je potpuno neutemeljena. Ona je dana u namjeri da se ne šteti ugledu Vlade, no ugled Vlade nije ničim načet, niti njegov osobno", kazao je premijer ustvrdivši kako Saucha za sporni ugovor nije znao. "On nije znao, a ja još manje", rekao je Milanović.

Riječ je o ugovoru koji je odvjetničko društvo "Gajski, Prka, Saucha i Partneri", u kojem Ivana Saucha ima 23 posto udjela, sklopilo s Plinacrom na izričito traženje predsjednika Nadzornog odbora (NO) te tvrtke Ive Družića.

Milanović je rekao kako do Družića ne može doći od jučer popodne, a zvao ga je dvadesetak puta. Družić će morati, ističe premijer, objasniti javnosti što je to bilo iako je odluka o angažmanu odvjetničkog društva bila zapravo kolektivna odluka NO-a.

"Ako im je to potrebno radi pravne analize, ako nemaju puno povjerenje u pravnu službu koja radi pod Upravom, onda su čak i dužni angažirati alternativne pravne konzultante, u protivnom ne rade svoj posao. Oni nadziru i zakonski odgovaraju za to", ustvrdio je.

Tomislav Saucha, čak i da je znao za to, formalno nije u poziciji da o tome odlučuje, ali on to nije ni znao, ponovio je premijer.

Kod odabira odvjetničkih društava ne vrijede klasična pravila javne nabave gdje se bira najjeftinija ponuda. Odvjetnici rade po tarifi koju određuje Odvjetnička komora, pa je u tom slučaju uvijek prisutna visoka razina arbitrarnosti, tvrdi Milanović.

"Saucha je, da stvar bude paradoksalnija, pisao upravo Plinacrou i Janafu u moje ime i tražio detaljan ispis oglašavanja tih tvrtki u medijima. A taj novac nije čist jer nemaju se što monopoli oglašavati", istaknuo je Milanović uputivši kritiku i medijima koji o tome slabo pišu jer vole uzimati taj novac. "I sad baš da bi Saucha, koji je pisao takav dopis tim poduzećima upravo u njima pogodovao svojoj supruzi - to je ipak malo previše za povjerovati", kaže Milanović.

U cijelom slučaju premijer vidi više dvojbi jer odvjetničko društvo u kojem je Ivana Saucha partner radi 98 posto poslova s privatnim sektorom.

"Čak i s Novom ljubljanskom bankom, ima klijente iz zemlje, inozemstva, zastupa klijente u poreznim sporovima s državom", naveo je Milanović usporedivši to sa slučajem supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira koja je također u dosta sporova nastupala protiv britanske Vlade.

"Što će se dogoditi ako neke od tih sporova to odvjetničko društvo dobije na štetu države - nemam odgovor na to pitanje. O tome dosad nisam razmišljao jer mi je savjest čista, kao i mom kolegi", rekao je.

Dodao je kako mu odluka NO Plinacroa stvara politički problem. "Nama to komplicira život jer s time se uspješno manipulira i bombastično izjednačava s pravim prekršajima i pravim nezakonitostima", kazao je premijer.

"Ja mogu apelirati, ali ne i zapovjediti, jer bih time kršio zakon, da se svi koji su u bliskim rodbinskim vezama naprosto maknu iz tog prostora. To vrijedi i za moju obitelj - i u njoj ima nekoliko osoba koje se bave privatnim poslom, građevinom, i ne rade ništa za državu. Trpe zbog toga", rekao je Milanović.

Kaže i da njegova supruga ne prima nikakve naknade u povjerenstvima u kojima radi, mada se to nekada naveliko radilo u razno-raznim povjerenstvima. "To je nemoralno i protuzakonito i to smo ukinuli", naglasio je.

"Dat ću si truda i provjeriti koja su odvjetnička društva imala astronomske ugovore o paušalima s državnim poduzećima, mjerenima u milijunima kuna. A vlasnici ili partneri u tim društvima su sad ustavni suci. To su milijunski ugovori, konkretno baš u Plinacrou", kazao je premijer te novinarima koji su tražili da kaže o kome se radi poručio - "zaradite plaću". 

Na primjedbu novinara da je Zakon o sprječavanju sukoba interesa vrlo jasan i propisuje da u situacijama kada dužnosnik i s njim usko povezana osoba, poput supruge, posluje s javnim poduzećem mora tražiti mišljenje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Milanović je kazao kako to nije pitanje već "pravna analiza".

"Znate li kako funkcioniraju odvjetnička društva koja imaju milijunske promete - to su posebne pravne osobe. Tko vam kaže da je jedan od partnera uopće znao za jedan mali ugovor koji potpisalo društvo", rekao je.

Odvjetničko društvo "Gajski, Prka, Saucha i Partneri" je ozbiljna kuća kojoj ugovor s Plinacrom predstavlja "marginalni posao koji je rezultat osobnog odnosa između predsjednika NO-a, koji je htio baš to odvjetničko društvo, i glavnog dioničara, glavnog partnera u tom odvjetničkom društvu".

Treba dokazati da je jedan od partnera znao za taj minorni ugovor. Tako ja tumačim zakone jer ih u krajnoj liniji pišem, odnosno sudjelujem u njihovoj pripremi i njihovom donošenju, rekao je Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter