Metalni portuni na cesti za Slum

(Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
(Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Baš kao što je najavljeno, na cesti kod pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec na Ćićariji, desetak kilometara udaljenog od Buzeta, slovenska strana jučer je postavila dva metalna portuna na mjestima gdje su prolazi na cesti kroz žičanu ogradu. Iako bi oni za razliku od portuna na makadamskoj cesti Vodice - Golac trebali biti otvoreni, mještani naselja laniške općine su revoltirani. Zbog radova na cesti promet je jučer kraće vrijeme bio u prekidu.

Radovi uz državnu granicu započeli su sredinom ovog tjedna, a s obzirom je prihvaćena inicijativa Grada Buzeta i zbratimljene koparske općine, u tijeku je i zamjena žilet žice panelnom ogradom baš kao što je to već učinjeno kod nekih graničnih mjesta u Hrvatskom zagorju. Dogovoreno je da će se zamijeniti 600 metara ograde s obje strane ceste.

Slovenska Vlada je odluku za postavljanje privremenih tehničkih prepreka na državnu granicu sa Hrvatskom usvojila još u studenom 2015. godine uz obrazloženje da se radi o nužnoj i privremenoj mjeri koja će policiji omogućiti djelotvornu zaštitu vanjske schengenske granice ponovi li se slučaj masovnog migracijskog vala, kao i cjelovito osiguranje ljudi i njihove imovine. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter