Medulin: Nema više izlijevanja fekalija

Marlera - auto kamp Kažela (Neven LAZAREVIĆ)
Marlera - auto kamp Kažela (Neven LAZAREVIĆ)

Projekt Jadran vrijedan gotovo pedesetak milijuna kuna, kojim bi sva naselja medulinske općine napokon dobile moderni sustav oborinske i fekalne odvodnje, umjesto do konca 2015. godine kako je planirano, bit će dovršen do početka ove turističke sezone. Riječi su to direktora medulinskog komunalnog poduzeća Albanež Ede Krajcara, koji je neki dan po povratku iz Hrvatskih voda u Zagrebu i Rijeci došao do tog zaključka.

- Jednostavno je dosadašnji tempo radova bio takav da su se neki poslovi okončali prije planiranog roka, čime se i sve ostalo ubrzava, kaže Krajcar.

Ispust kilometar izvan Marlere

U ovih nekoliko godina otkad je Projekt Jadran zaživio u svim naseljima medulinske općine se užurbano radi. Tako smo postavili crpnu stanicu u Kaželi, sekundarnu mrežu po naseljima, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na Marleri s 3,5 kilometra dugog podzemnog cjevovoda te kilometar podmorskog ispusta. Radi se na širenju sekundarne kanalizacijske mreže u Medulinu i u Premanturi ne bi li uspjeli spojiti što više kućanstava na tu novu mrežu. Do konca proljeća se nadamo da će svi radovi biti gotovi, čime ćemo dobiti rekonstruiranu crpnu stanicu u Stupicama, te bi imali u funkciji tlačni vod i dva gravitacijska voda za otpadne vode u Premanturi, ističe Krajcar.

Početak radova u 2012. godini obuhvaćao je i naselje Vinkuran, Banjole i Pomer. Sada se radi na sekundarnoj mreži u Banjolama u dužini od 3,5 kilometara te Pomeru u dužini od 4,5 kilometara. U taj plan ulazi i crpna stanica Puć u Pomeru, izgradnja 5,1 kilometara gravitacijskih kolektora i 1,3 kilometara tlačnog cjevovoda i rekonstrukcija dijela vodovodne mreže od 680 metara. Time će se sva kanalizacija ovih triju naselja usmjeriti dalje na pročistač na Bumbište koji je nedavno rekonstruiran.

Kad se govori o financiranju tih radova valja napomenuti da se veći dio financira iz EU fondova i Hrvatskih voda, te u dijelu iz sredstava Općine Medulin, odnosno Komunalnog poduzeća Albanež. Vrijednost radova cjelokupnog projekta Jadran iznosi nešto više od 49,6 milijuna kuna. Gradnja kanalizacijskog sustava u Pomeru i u Banjolama stajat će u konačnici nešto više od 14,8 milijuna kuna. 

Banjole dobivaju 3,5 kilometara gravitacijskih cjevovoda u Dvorinama, Dračici i dio Čimulja. U Pomeru investicija obuhvaća izgradnju crpne stanice Puč, izgradnju 5.170 metara gravitacijskih kolektora i 1.340 metara tlačnog cjevovoda, te rekonstrukciju dijela vodovodne mreže u dužini od 680 metara. Vrijednost tih radova iznosi 8,8 milijuna kuna.

Sustav odvodnje za 34.500 ljudi!

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Premanturi košta 7,5 milijuna kuna; projektiranje i izgradnja pomorskog ispusta na Marleri 15,2 milijuna; izgradnja kolektorske mreže Vinkurana 1,4 milijuna te pročistač za Medulin na Marleri 8,8 milijuna kuna. Za sav taj posao na osam lokacija provodi se nadzor stručnih vještaka koji će u konačnici koštati 3,2 milijuna kuna. Svi su ti iznosi bez poreza na dodanu vrijednost, što projekt dodatno poskupljuju za 25 posto.

Valja na koncu napomenuti i to da će ovim radovima naselja općine Medulin nakon više od 30 godina napokon dobiti sustav za pročišćavanje otpadnih voda, te da se fekalije više neće izlijevati u primjerice medulinski porat ili izvan Stupica i Bumbišta kod otoka Frašker. Te će se pročišćene vode slijevati u more na kilometar od obale i neće više predstavljati opasnost za žitelje i njihove goste.

Samo pročistač na Marleri, na kojeg se kasnije planira spojiti Ližnjan i Šišan, projektiran je za 34.55 ES-a (ekvivalent stanovnika). To znači da se taj pročistač može koristiti kada u obližnjim naseljima ima ukupno 34.500 ljudi koji otpadne vode slijevaju u taj sustav. Dakako, ovo su europski standardi koji su se trebali uzeti u obzir prilikom preuzimanja obveza u Projektu Jadran. (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter