May pozvala Trumpa da zajednički vode novi svijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šalom da se "suprotnosti privlače", premijerka Theresa May pozvala je u četvrtak predsjednika Donalda Trumpa da obnove "posebne odnose" Velike Britanije i Sjedinjenih Država i zajednički vode novi svijet.

Kao prvi strani lider koji je stigao u posjet novome američkom predsjedniku otkako je on prošli tjedan preuzeo dužnost, May je naznačila promjenu u vanjskoj politici usklađujući svoje stajalište tako da ga približi Trumpu, piše agencija Reuters.

"Pred nama - našim dvjema zemljama zajedno - odgovornost je da vodimo. Jer ako drugi napreduju dok se mi povlačimo, to je loše za Ameriku, za Britaniju i za svijet", rekla je May obraćajući se skupu Republikanske stranke u Philadelphiji.

Dvije zemlje imaju dugu tradiciju da rame uz rame brane zajedničke vrijednosti i podržavaju institucije kao što su Ujedinjeni narodi i NATO, rekla je May, kako prenosi agencija dpa. Poput Trumpa je ocijenila da neke od tih institucijama "treba reformirati" da bi bile "relevantne".

Među novim izazovima s kojima se trebaju suočiti su rast azijskih gospodarstava koja bi mogla "zasjeniti Zapad", prijetnja islamskog terorizma i jačanje Rusije.

May je kazala da to ne znači povratak na neuspješne politike prošlosti jer prošla su vremena kada su Britanija i Amerika intervenirale u suverenim državama u pokušaju da svijet preoblikuju na vlastitu sliku i priliku.

"Ali mi si ne možemo priuštiti da mirno stojimo po strani", rekla je.

Prekid s intervencionizmom koji je potaknuo ratove u Iraku i Afganistanu jasno govori da je nastupila promjena u svjetskoj politici. Takav Mayin govor uklapa se u Trumpov pokret "Amerika na prvom mjestu", ali i sa stajalištima britanskih birača koji su se osjetili ugroženima globalizacijom zbog čega su i glasali za Brexit koji je u konačnici premijerku May doveo na tu dužnost, piše Reuters.

Agencija dodaje da posjetom SAD-u May želi pokazati da Britanija može prosperirati izvan Europske unije unatoč kritičarima u domovini koji joj zamjeraju preveliko zbližavanje s Trumpom.

Na letu u SAD May se usredotočila na sličnosti s američkim predsjednikom koji, kako su istaknuli neki novinari, njeguje izravan stil, dok je premijerka oprezna i suzdržana.

"Niste li primijetili... ponekad se suprotnosti privlače", odgovorila je kroz smijeh May.

Britanija osuđuje tehnike mučenja i to se, smatra May, neće promijeniti, odgovorila je zamoljena za komentar Trumpovih današnjih izjava da bi istražitelji mogli vratile tehnike ispitivanaj koje su ukinute jer se smatraju torturom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter