May: Izglasavanje Brexita bilo je legitimno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska premijerka Theresa May poručila je parlamentu u nedjelju da mora prihvatiti da je izglasavanje izlaska iz Europske unije bilo legitimno, nakon što je Visoki sud  presudio da britanski parlament mora glasati o tome može li London pokrenuti postupak izlaska iz EU-a.

Nakon te odluke Visokog suda objavljene u četvrtak, konzervativna vlada je objavila da će uložiti priziv Vrhovnom sudu, a May je rekla da je njezin raspored "nepromijenjen" te da i dalje namjerava početi proceduru razdruživanja s Europskom unijom do kraja ožujka.

U izjavama objavljenim u nedjelju prije puta u Indiju, May je upozorila članove parlamenta da ne pokušavaju iskoristiti svoj glas protiv rezultata referenduma u lipnju na kojemu je izglasano napuštanje EU-a.

"Rezultat je jasan. Legitiman je. Članovi parlamenta koji žale zbog rezultata refererenduma moraju prihvatiti ono što je narod odlučio", rekla je May.

Odluka Visokog suda je izazvala bijes pobornika Brexita, koji su zabrinuti da bi proeuroski parlamentarci mogli potkopati proces pokretanja izlaska iz EU.

"To nije u interesu zemlje i neće nam pomoći postići bolje uvjete za Veliku Britaniju", rekla je premijerka. "Sada se moramo usredotočiti na najbolji ishod" i dodala da to znači "zadržavanje plana i rasporeda, razvoj strategije pregovora i ne stavljanje svih karata na stol", istaknula je .

Odluka londonskog Visokog suda, ako ju potvrdi Vrhovni sud, može pokrenuti duge parlamentarne debate, koje mogu bitno produljiti pokretanje Brexita. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter