Matilda Zanini: Hommage epistolarnoj formi

Matilda Zanini pored svojih radova (V. B.)
Matilda Zanini pored svojih radova (V. B.)

U pulskom Multimedijalnom centru Luka u petak navečer otvorena je izložba slika rovinjske autorice Matilde Zanini naslovljena "Forgotten... love letters".

- Vjerujem kako smo svi mi koji smo dio životnog vijeka  proživjeli u prošlom stoljeću poprilično osjetljivi po pitanju "starodavnog" načina komunikacije putem ručno pisanih pisama. Pisma su se, kako autorica sama naglašava u jednom od tekstova, nekoć pisala s posebnom pažnjom te nas pritom involvirala u komunikaciju s više osobnog angažmana. Time se vjerojatno i njihovo vrednovanje u mnogočem razlikuje od današnjih, često brzinskih, a ponekad i brzopletih elektronskih pisama, koja pišemo doslovce "u hodu", u pauzama između dnevnih osobnih ili poslovnih obaveza, i koja u odnosu na nekadašnja analogna pisma, pisana s punom pažnjom, ali spontano - poput odmjerenog disanja, više nalikuju plitkim i nervoznim udisajima i izdisajima pri čemu su rijetke misli koje su izvedene do kraja, kazala je povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan prilikom otvorenja izložbe.

Niz je to velikih akrila na platnu, ukupno 22 rada koja nas direktno asociraju na pisma: emocije – izražene bojama kroz apstraktne forme i poštanski pečat, kao dokaz vjerodostojnosti fizičkog postojanja nekog pisma.

"Nakon prvog dojma, pažljivije će nam promatranje ovih slika otkriti još pregršt detalja, baš poput pravih pisama, kao na primjer odakle su poslana (sudeći po pečatu), čime pismo zrači svojevrsnom mistikom određenog (nepoznatog ili dalekog) kraja, kao i težinu koegzistencije u okviru nekog vremena s istim krajem, do toga kakvog je raspoloženja bio autor pisma i je li ono prijateljske ili prijeteće naravi", smatra Širec Džodan.

Matilda Zanini rođena je u Puli 1973. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, smjer likovna umjetnost – slikarstvo u klasi profesorice Ksenije Mogin.

Studentica je poslijediplomskog studija na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, smjer slikarstvo. Članica je HDLU-a Istre od 2000. godine. Svoje radove izlagala je na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Rovinju.

Izložba se može razgledati do 9. studenog. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter