Marino Roce: Ključno osposobiti željeznicu i luke

Marino Roce (M. ANGELINI)
Marino Roce (M. ANGELINI)

- Treba zaustaviti svaki klijentelizam i korupciju jer je to prvi preduvjet za pokretanje investicija, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare HDZ-ov kandidat za župana Marino Roce. Smatra da su to i glavni razlozi izostanka investicija u Istri. Još jedan mogući razlog je, istaknuo je, i to što se gospodarska strategija temeljila isključivo na turizmu "iza kojega je zapravo stajala rasprodaja zemljišta".

- Nažalost, svih ovih godina gradonačelnici, načelnici i zaposlenici u Županiji nakon pobjede na izborima i dolaska na vlast počeli su se baviti vlastitim biznisima. Mnogi koji su dobili povjerenje građana imaju povećani broj nekretnina u svom vlasništvu. S time bih bio zadovoljan da ulažu u zemljišta i stvaraju dodanu vrijednost. Međutim, sve su to špekulacije u kojima zarađuju samo pojedinci, na štetu građana Istre, kazao je.

Za Rocea bi ključni projekti u Istri trebali biti osposobljavanje željeznice i luka.

- Uz ceste i aerodrom, za razvoj Istre treba poraditi na lukama, kao što su Bršica i Pula. Ne može Vlada razmišljati samo o gradnji nizinske pruge Zagreb - Rijeka, već ta pruga mora završiti u Puli, a zatim i u Trstu, Milanu… Pruga treba biti geostrateški pravac koji bi donio veliku korist Istri. Svako kretanje roba donosi novac, ali razvijaju se i ostale gospodarske grane, rekao je Roce.

Što se turizma tiče, kazao je da je on najljepši istarski kapital, ali da u njemu nema iskoraka, već je i dalje ograničen na ljetna tri mjeseca, od čega se, smatra, ne može živjeti.

Pulsku bolnicu, istaknuo je, treba izgraditi, a ne o njoj pričati samo u dnevnopolitičke svrhe. "Treba zasukati rukave i prisiliti Vladu da se bolnica u Puli počne graditi".

Smatra da sadašnja državna vlast želi Istri oduzeti status županije koji joj je, kako kaže, dodijelio HDZ 1992. godine. "Borit ćemo se protiv toga jer smatramo da Istra to zaslužuje. Trudit ćemo se i da joj se sve ono što joj je oduzeto, a mislimo na državne službe koje su prebačene u Rijeku, vrati."

Za školstvo se također, smatra, treba boriti kao za svoje dijete. "Moramo se truditi rasteretiti roditelje troškova školovanja djece. To je naša dužnost i obaveza." Po njemu je važno izboriti se za standard da sva djeca imaju nastavu u jednoj smjeni, ali i osigurati kvalitetnu suradnju školstva i gospodarstva.

Roce smatra, odnosno kaže da je siguran da može preuzeti funkciju i odgovornost istarskog župana jer je dvije godine kao vijećnik u Županijskoj skupštini vidio "kompletnu sliku funkcioniranja i rada Županije". (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter