Marija na Krasu: Zlato za više od 60% uzoraka ulja

Najuspješniji maslinari s predstavnicima udruge Maslina - Ulivo (K. FLEGAR)
Najuspješniji maslinari s predstavnicima udruge Maslina - Ulivo (K. FLEGAR)

O izuzetnoj kvaliteti maslinovih ulja s 9. smotre u Mariji na Krasu, u organizaciji umaške udruge maslinara Maslina - Ulivo, najbolje svjedoči činjenica da ih je više od 60 posto zaslužilo zlato, s bodovima od 88 do 93,6. Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča analizirao je kemijske i organoleptičke kvalitete 61 uzorka iz Istre, Dalmacije, talijanske Muggie i Slovenije, za koja je 38 proizvođača dobilo zlatne medalje, a najvišu ocjenu ono Vladimira Vuka iz Portoroža.

Po ukupnom broju bodova iza Vuka slijede Dinko Benolić iz Umaga, Franco Basiaco iz Buja, EOPG Milivoja Ivetca iz Pule i Ecio Cinić - Gambaletto iz Krasice. Petorica najbolje plasiranih nagrađeni su vrijednim alatima - električnim tresačem maslina, motornom pilom i inoks bačvama od sto do pedeset litara. Dodijeljeno je i 13 srebra, pet bronci te tri diplome za ekstra kvalitetu, a u svim je uljima udio slobodnih masnih kiselina od odličnih 0,07 do 0,15 posto (u samo jednom je utvrđeno 0,19 posto).

Dvjestotinjak je zainteresiranih prisustvovalo pokaznoj rezidbi maslina koju je poznati talijanski stručnjak Paolo Parmegiani održao u masliniku Enija Zubina u Bušćini. Posjetili su zatim uljaru Cuj Daniela Kraljevića u Farnežinama, iz koje su izašla brojna ulja nagrađena zlatom na raznim manifestacijama. U sklopu smotre tri mlada stabla masline u Mariji na Krasu posadili su učenici s ovog područja. Pomogao im je profesor dr. sc. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji je održao predavanje na temu "Smjernice za strategiju razvoja maslinarstva Umaštine". O prednostima i nedostacima filtracije djevičanskih maslinovih ulja govorila je dr. sc. Karolina Brkić Bubola iz porečkog Instituta.

Učenici područne škole Kmeti izložili su likovne radove na temu masline, prisutne i u slikama umaške autorice Maje Coslovich. Posjetitelji koji su pohodili društveni boćarski dom imali su priliku degustirati i(li) kupiti maslinova ulja, vina, med, suvenire i druge proizvode s Bujštine prezentirane na 14 štandova. Izloženi su i alati i strojevi za rad u masliniku. U sajmenom dijelu pažnju je privukao i domaći kruh te pince i štrukoli, koje su pripremile lokalne domaćice i profesionalni proizvođači.

Kruh je savršeno prijao i u kulinarskom dijelu "Pan, oio e špaleta", uz špeletu giravolta na ekstradjevičanskom maslinovom ulju. Ponuđeni su i palenta i bakalaj, a nešto ranije je bujska udruga gljivara Boletus pripremila ukusan gljivarski kotlić te je besplatno podijeljeno tristotinjak porcija. Vedroj atmosferi glazbom su pridonijeli ITD band i Cantadori iz Zajednice Talijana Lovrećica - Babići. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter