Manjak vitamina D veci rizik od multiple skleroze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vitamin D je nužan za ocuvanje zdravlja. Održavamo njegove razine u tijelu putem hrane, sunceve svjetlosti ili nadomjestaka. Otkriveno je da su osobe koje imaju visoke razine vitamina D pod manjim rizikom od razvoja multiple skleroze.

Neurološko stanje koje se zove klinicki izolirani sindrom (CIS) je u velikom broju slucajeva stanje koje prethodi multiploj sklerozi, a predstavlja epizodu neuroloških poremecaja poput npr. poremecaja vida.

U najnovijem istraživanju znanstvenici su pregledali medicinsku dokumentaciju 107 pacijenata s dijagnozom CIS-a. Primjenili su magnetsku rezonancu za slikovni prikaz mozga, a ispitivali su cerebrospinalnu tekucinu, reakcije na senzorne podražaje u EEG-u, kao i serumske koncentracije vitamina D3 (kalcidiol ili 25-hidroksivitamin D).

Otkrili su da je 21% sudionika ispitivanja razvilo multiplu sklerozu unutar godine dana, 36% unutar 2 godine, a 44% unutar 5 godina. Niske vrijednosti vitamina D povecavale su rizik od razvoja multiple skleroze, a povezane su i s kracim intervalom izmedu CIS-a i pojave sekundarne epizode.

Dodatno, dokazana je i povezanost s višom godišnjom stopom relapsa. Daljnja istraživanja pokazuju da je deficijencija vitamina D moguci cimbenik rizika za multiplu sklerozu te da je uzimanje nadomjestaka vitamina D3 korisno za pacijente s tom bolešcu ili drugim autoimunim bolestima.

Takoder je dokazana dobra podnošljivost doza vitamina D3 od najmanje 50 000 medunarodnih jedinica na tjedan, što znaci da je uzimanje vitamina D sigurno u dozama višim od fiziološki preporucenih doza. (Vitamini.hr)


Podijeli: Facebook Twiter