Mali Shakespeare, mickasta spajalica i zvukovi

Helena Minić čita o malom Willu (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)
Helena Minić čita o malom Willu (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

U subotu poslijepodne na Monte Libriću bilo je vrlo živo. Uz uvijek dobro raspoložene nove likove s ovogodišnjeg izdanja, a to su TonE i TonKa, brojna je publika uvedena u predstavljanje programa "Dječak Will". Glumica Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula Helena Minić pročitala je ulomak iz knjige Vladimira Stojsavljevića "Dječak Will", koja bi uskoro trebala biti objavljena. U toj knjizi autor opisuje Shakespearea u dječjoj dobi.

Što je godišnjica?

Potom su djeca podijeljena u dvije skupine, te započeo je kviz gdje im je Stojsavljević postavljao razna pitanja glede kazališta u širem smislu. Na pitanje što je godišnjica, bilo je i odgovora "to je kada si jednom godišnje slobodan", "kada pada lišće", "kada imaš rođendan", "kada si zaljubljen", a na pitanje pak "što je to drama" odgovorili su da je to "kada se netko ljuti", "kada netko viče", "kada netko glumi". No, bilo je i onih koji su odgovorili na sva pitanja o Shakespeareu.

Kasnije je u programu "Knjige papam" gostovao jazz-trubač Branko Sterpin, koji je djeci govorio o svojoj karijeri, nastupima, uspjesima, te dakako glazbi općenito, uz naglasak da uvijek trebaju čitati, ističući važnost knjiga. Nazočni su saznali da mu je najdraža knjiga bila "Družba Pere Kvržice", bilo je govora i o Andersenovoj bajci "Skakači", a djeca su se pobliže mogla upoznati sa Sterpinovim glazbenim djelovanjem.

Nenad Sinkauz je u zanimljivoj radionici "Tvornica zvuka" pokazao nazočnima kako se stvara i improvizira elektronička glazba, što je to audiooprema i što je grupna improvizacija", a ta je radionica oduševila polaznike.

Radionice posvećene zvuku tijekom Monte Librića bile su vrlo raznolike. Primjerice Aleksandra Vinkerlić je djeci predškolske dobi pokazala svjetove tišine i zvukova, te "ozvučili" su jednu bajku.

U znaku broja dva

U sklopu novog programa "Librić po našu" kojim se promovira zavičajna književna produkcija za djecu, predstavila se dr. Vjekoslava Jurdana sa svojim djelom "IGRI - Mala zaviČAjna čitanka (s primjerima iz čakavske poezije Drage Gervaisa)". Saznali smo da je ova knjiga plod autoričina dugogodišnjega nastavničkog i znanstvenog rada te da je namijenjena svima onima kojima je važna i draga zavičajna književna riječ. Posjetitelji su imali priliku i sami izraziti što im predstavlja vlastiti zavičaj, a odslušali su i autoričinu interpretaciju jedne Gervaisove pjesme. Uz autoricu, o knjizi je govorila i recenzentica i autorica naslovnice te likovnog priloga - doc. mr. art. Aleksandra Rotar. Knjigu je objavilo Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov".

"Mic po mic - Mickasta spajalica Boke kotorske i Pule" Snježane Akrap Sušac i Feodore Gubaš Štifanić predstavljena je posljednjeg dana Librića.

Kratke priče i pjesme Snježane Akrap Sušac i Feodore Gubaš Štifanić maštovitim su i vedrim ilustracijama upotpunila djeca, polaznici hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu te učenici pulske Osnovne škole Veli Vrh pod mentorstvom profesorica Ane Šarčević, koja je i urednica knjige i Roberte Weissman Nagy.

U razgovoru Librica s autoricama, te Biserkom Vranić koja je izdavač i Robertom Weissman Nagy, mentoricom učenika, autorice su rekle da su se upoznale jednog lijepog sunčanog dana te po malo postale prijateljice i suradnice. "Zbog nedostatka hrabrosti da svaka od nas objavi nešto svoje, krenule smo zajedničkim snagama objaviti knjigu".

Tijekom promocije primijećeno je da je sve tu u znaku broja dva, dvije su autorice, to im je druga zajednička knjiga, dva su izdavača, i dvije su škole sudjelovale u realizaciji ilustracija.

Knjiga je objavljena u izdanju pulskog MEDIT-a i NIP-a Gospa od Škrpjela iz Perasta u Crnoj Gori.

Od učenika iz Kotora i Tivta, polaznika hrvatske nastave, svojim su uracima prisutni: Marija Akrap, Petar Akrap, Kristina Božinović, Josip Francesković, Lucija Francesković, Rozalija Francesković, Andrej Golub, Anđela Golub, Anita Grgurević, Kristina Janović, Agata Luković, Luka Maslovar, Renata Mirošević, Andrea Nikolić, Luka Nikolić, Paula Petković, Anto Petrović, Kristina Petrovič, Ilija Sindik, Elena Srdoč, Anđela Stipanić, Matilda Stjepčević, Pavo Vičević, Vedrana Vičević, Renata Vuksanović i Dragica Zeničanin.

Iz pulske OŠ Veli Vrh zastupljeni su Gaia Barbančić, Iva Begić, Ivan Blašković, Damian Butković Buršić, Marlena Celija, Ana Chiavalon, Greta Cukon, Erik Devežić, Sara Đurdek, Dorotea Grgorović, Ivor Klić, Eva Krtalić, Elena Kupčak, Martina Licul, Noemi Mendiković, Samuel Moscarda, Mauro Nežić, Linda Radi, Gabriel Radović, Larisa Saldić, Caterina Simonelli i Noel Šterpin. Za nakladnike su potpisani Biserka Vranić i don Srećko Majić, a urednica je Ana Šarčević.

Program ovogodišnjeg Monte Librića završen je predstavom "Clap clap" u produkciji kulturne udruge La luna al guinzaglio, a izvođači su Anselmo Luisi i Giulio Settimo. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter