Mali bračni zločini prikazani u INK-u

Iz predstave 'Mali bračni zločini' u INK-u (A. KANCELAR)
Iz predstave 'Mali bračni zločini' u INK-u (A. KANCELAR)

Prije svega, predstava "Mali bračni zločini" koja se u sklopu 5. dana srpske kulture u Istri održala sinoć u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula, nije krimić iako obiluje tajnama i jednim pokušajem ubojstva. To je dojmljiva ljubavna priča nastala na tekst Erica-Emmanuela Schmitta u režiji Filipa Grinvalda i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu koja se vrti oko dvoje supružnika, a prvi se dio zapliće oko amnezije Julesa koji se iz bolnice vratio u stan gdje živi sa suprugom Liz koja ga pokušava natjerati da se sjeti svog života. On se prvo ne sjeća da bi potom priznao da se zapravo ne sjeća jedino noći kada je izgubio pamćenje. Kroz tu psihološku igru laži i istina njih dvoje preispituju 15 godina svog braka i svoju ljubav, odnosno ono što je ostalo od nje.

- Ti si moja ljubav. Ti si u meni, ja sam u tebi. Zarobljeni smo... Ti si moje uspomene..., objašnjava Liz. Iako njihov odnos nije idealan, previše su vezani jedno s drugim. Jules ostaje. „Volim te, to me ubija!“, kazat će Julesu Liz koja se boji ostati sama i koja je previše toga prošla s Julesom da bi sada prekinula. Julesu je to jasno. On je sam neuspješni pisac koji ne zna promijeniti ni pregorjelu žarulju u stanu i Lizina ljubav mu treba. Kako cinično u jednom trenutku izvali Liz, mnogi bračni drugovi su zajedno zbog straha od starenja i samoće, drže se za ruke da ne bi morali sami ići do groblja. I što sad? Jules i Liz vratit će se u noć kada su se susreli i odmah zaljubili na jednom vjenčanju i kada se Jules nespretno udvarao Liz, ali ovaj put će zamijeniti uloge i tako će krenuti u nov početak.

Dvoje glumaca sjajno je odigralo predstavu tako da „Mali bračni zločini“, što zahvaljujući dobrom tekstu i režiji, što zahvaljujući samim glumcima, nisu zaružili u jeftinu patetiku. Boris Pingović odigrao je naoko zbunjenog ali pametnog Julesa, a Nela Mihajlović bila je istovremeno jednako pametna, izvana snažna ali iznutra krhka Liz koja ima i najbolje replike u predstavi, a ispitivački pogled koji upućuje drugom liku je upravo hipnotičan. (Mladen RADIĆ; snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter