Mađarska od ponoći zatvara zelenu granicu


 

Mađarska će od ponoći s petka na subotu zatvoriti granicu s Hrvatskom da bi zaustavila izbjeglički val te će postrožiti režim na službenim graničnim prijelazima, najavio je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Szijjarto je kazao da se čelnici EU-a nisu uspjeli dogovoriti o zajedničkim snagama koje bi zaštitile grčke granice. Jasno je da Mađarska mora zaštititi vanjske granice schengenske zone.

 - Stoga je vijeće za nacionalnu sigurnost odlučilo da će od ponoći Mađarska u potpunosti implementirati schengenska pravila na granici s Hrvatskom, rekao je novinarima Szijjarto nakon sastanka vijeća. "Drugim riječima, zatvorit ćemo zelenu granicu od ponoći", dodao je.

- Službeni granični prijelazi nastavit će funkcionirati, ali uz strože kontrole, dodao je Szijjarto.

Naglasio je da je Mađarska o svojoj odluci informirala Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Njemačku. Kazao je da će migranti moći podnijeti zahtjev za azil u dvije tranzitne zone koje će biti uspostavljene na granici s Hrvatskom te da će prijelaz granice biti moguć samo na službenim graničnim prijelazima.

Predstojnik ureda mađarskog premijera Janos Lazar rekao je novinarima u četvrtak da je mađarska ograda prema Hrvatskoj dovršena i da su vojska i policija sposobne zatvoriti granicu čim se takva odluka donese.

Kroz Mađarsku je do sada prošlo više od 378.000 migranata, kazao je on, a po njegovoj procjeni do kraja godine bi na mađarsku granicu moglo stići ukupno 600 do 700 tisuća ljudi.

U Hrvatsku je od početka migracijske krize ušlo 183.564 migranata, tijekom četvrtka više od pet tisuća, a od ponoći do 9 sati u petak gotovo 2.500, objavio je MUP.

 Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je nakon summita u Bruxellesu kako će i Slovenija morati poduzeti odgovarajuće mjere ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom za migrante, što bi dovelo do usmjeravanja migrantskog vala prema Sloveniji.

- U tom bismo slučaju morali poduzeti odgovarajuće mjere, na što se pripremamo intenzivno, iako ne želimo takve jednostrane postupke, kazao je Cerar te dodao da je to rekao i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu s kojim se sastao na margini sastanka, a razgovarao je o istom problemu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom.

Slovenija je pak u petak ukinula mjere pojačane kontrole na svojoj granici s Mađarskom, uvedene 17. rujna zbog migrantske krize i slučajeva da su neki migranti iz Mađarske pokušavali do Austrije doći alternativnom slovenskom rutom.

Slovenska policija danas je u priopćenju za javnost navela da je privremena mjera suspenzije šengenskog sustava, kojom je uvedena granična kontrola dokumenata koja se provodila na granici s Mađarskom, što je bilo uvedeno u skladu sa schengenskim pravilima koja dopuštaju takve privremene mjere, danas ukinuta zbog ocjene da prema trenutnoj situaciji pooštrena kontrola više nije potrebna.

Istodobno, navode u slovenskoj policiji, vode se intenzivne pripreme zbog mogućeg preusmjeravanja izbjegličkog vala prema Sloveniji ako Mađarska za izbjeglice zatvori svoju granicu s Hrvatskom.

O takvoj mogućoj situaciji već su obavljeni razgovori s predstavnicima nekih općina u kojima bi migranti mogli biti smješteni. Lokalne zajednice će o tome biti pravodobno informirane, za prihvat su već organizirani potrebni smještajni kapaciteti, prema migrantima će se, kao i ranije, postupati humano i nuditi im pomoć, u što će biti uključeni i dobrovoljci, navode u slovenskoj policiji.

Slovenski premijer Miro Cerar rano je jutros, nakon svog susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na summitu u Bruxellesu, izjavio da Slovenija ne odobrava moguće zatvaranje mađarske granice s Hrvatskom, da bi se radilo o »radikalnom« postupku koji bi izazvao domino-efekt kod drugih država te da takav potez ne razumije s obzirom da su Austrija i Njemačka još otvorene za primanje migranata, ali da je ta mogućnost realna i da se Slovenija na nju intenzivno priprema.

Cerar je ključnim u daljnjem razvoju situacije naveo buduće postupke Njemačke i Austrije te da bi, ako te države zatvore granice za prijem migranata i izbjeglica, isto napravila i Slovenija, koja na svojoj teritoriji ne bi mogla imati velik broj migranata bez kontrole.

Slovenski mediji procjenjuju da bi slovenski granični i policijski organi, u slučaju zatvaranja mađarsko-hrvatske granice za migrante, mogli dobiti instrukcije da postupaju slično kao i prilikom prvog izbjegličkog vala koji je slovensku granicu zahvatio sredinom listopada, kad je u nju iz Hrvatske ušlo i nastavilo put prema Austriji i Njemačkoj nešto više od 3.500 migranata i izbjeglica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter