Ljubljana: U Sloveniju ušlo 10.000 izbjeglica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Sloveniju je iz Hrvatske u zadnja 24 sata ušlo oko 10.000 migranata, priopćilo je u ponedjeljak ravnateljstvo slovenske policije, dodajući da je najveći broj migranata prešao zelenu granicu u Rigoncima, gdje je slovenska policija tijekom noći i ujutro prihvatila 2.780 ljudi, a očekuju i treću pošiljku vlakom iz Opatovca u kojemu je preko 1.400 izbjeglica.

Neprestano traje registracija migranata i njihovo prebacivanje u tranzitne centre u kojima je prije podne bilo oko 13.000 ljudi, najviše u Brežicama i Dobovi.

U najvećem centru za prebacivanje migranata u Austriju, šatorskom naselju u Šentilju, jutros je bilo oko tisuću ljudi jer se kamp praznio i tijekom noći, a nove odlaske očekuju i tijekom današnjeg dana

U deset dana otkako je izbjeglička kriza pogodila i Sloveniju u tu je zemlju ušlo 73.000 izbjeglica i migranata, dok ih je u posljednjih šest dana u Austriju prebačeno 48.000, navode službeni podaci slovenske policije od ponedjeljka koji nisu sasvim ažurirani.
Slovensko ministarstvo unutarnjiih poslova je jučer popodne, tijekom trajanja summita o izbjelicama u Bruxellesu, objavilo da se tijekom dana i noći očekuje dolazak 15.000 izbjeglica preko slovensko-hrvatske granice, ali je jutros objavljeno da je broj znatno manji i da je primljeno oko 10.000 ljudi.

Podatke da je sredinom prošlog tjedna dnevni prihvat migranata iz Hrvatske na slovenskoj granici iznosio čak skoro 13.000 migranata, te da je Slovenija na izmaku snaga, dovodi u pitanje i hrvatska strana koju Slovenija optužuje za nekooperativnost i disperzirano slanje migranata bez najave.

"Netočno je da je u Sloveniju u jednom danu došlo više od 12.000 izbjeglica. To je neistina", kazao je Ostojić za vodeći slovenski list, u razgovoru vođenom u Opatovcu potkraj tjedna.
On je kao problem u komuniciranju sa Slovenijom naveo to što je ona prije dolaska izbjegličkog vala govorila da dnevno može primiti 8.000, a kasnije to smanjila najprije na 4.000, a onda na 2.500 migranata dnevno.

"No, niti u jednom trenutku od kada je Mađarska zatvorila granicu za migrante, prema Sloveniji nismo slali više od 6.500 ljudi", kazao je ministar Ostojić koji glavni problem vidi u Grčkoj koja, kako navodi, prazni svoje izbjegličke kampove i ne kontrolira "schengensku" granicu prema Turskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter