Lječilišni kompleks popunjenih kapaciteta

Adaptiran ulazni hol i recepcija (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Adaptiran ulazni hol i recepcija (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Dan Istarskih toplica koji je već tradicionalno proslavljen u povodu blagdana Majke Božje od Zdravlja, u poznatom istarskom lječilištu dočekali su popunjenih kapaciteta. - Dupkom smo puni i tako nastavljamo do kraja mjeseca, a za novogodišnji doček već u ovom trenutku imamo 220 rezervacija, zadovoljan je vlasnik Istarskih toplica Mirko Kliman. U Istarskim toplicama trenutno boravi 240 gostiju s obzirom da dio soba koji se namjerava renovirati nije u funkciji. Prevladavaju domaći gosti, a među inozemnim prednjače Talijani.

U lječilišnom kompleksu upravo dovršavaju fazni radovi na adaptaciji ulaznog hola, recepcije i spojnog dijela sa prostorom terapije. U drugoj fazi, ova se investicija koja je ukupno vrijedna oko pola milijuna eura, a financira se kreditom i vlastitim sredstvima, planira zaokružiti dovršetkom sustava grijanja i hlađenja s time da je cilj koristiti obnovljive izvore energije. Pri kraju je uređenje Istarske konobe gdje bi gosti mogli uživati u domaćim delicijama. Istarska županija za taj je projekt omogućila povoljnija kreditna sredstva s obzirom sufinancira kamate.

U fazi projektiranja je i projekt koji se namjerava kandidirati na EU fondove, a kojim bi u Istarskim toplicama vjerojatno prvi u Hrvatskoj ponudili cjeloživotni smještaj, tzv. life care model, osobama starijim od 55 godina. Za te namjene postojećih 113 soba preuredilo bi se u 40-tak apartmana, a budući korisnici mogli bi koristiti postojeće resurse terapije.

U sklopu obilježavanja Dana Istarskih toplica održana su i predavanja. Dr. med. spec. fizikalne medicine rehabilitacije Paolo Bonas govorio je o prirodnim faktorima Istarskih toplica; ljekovitoj vodi i ljekovitom blatu- fangu, a u Wellness centru održano je predavanje o nagrađenoj kozmetici na bazi ljekovite termo-mineralne vode. Umažani Ivana i Roberto Legović, vlasnici tvrtke za proizvodnju profesionalne kozmetike Dermoestetik, za Aqua Lift Thermal cream - kremu s termalnom vodom iz Istarskih toplica - osvojili su zlatnu medalju na nedavno održanom Međunarodnom sajmu inovacija "IENA 2016" u Nürnbergu. Dr. stom. Snježana Gagović govorila je o novim metodama održavanja higijene usne šupljine'.

U poslijepodnevnim satima održana je procesija od kapelice u podnožju gorostasne stijene do kapele Majke Božje od Zdravlja u hotelu gdje je svečanu Svetu misu predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter