Liović: Vlada odlično radi svoj posao

Zvonko Liović, Tanja Vrbat, Ada Damjanac i Danijel Ferić (N. LAZAREVIĆ)
Zvonko Liović, Tanja Vrbat, Ada Damjanac i Danijel Ferić (N. LAZAREVIĆ)

Potpredsjednik istarskog SDP-a Danijel Ferić na konferenciji za novinare u ponedjeljak govorio je o gospodarskim temama i građanima bitnom problemu, rješavanju pitanja švicarskih franaka. Kako je naveo prije četiri godine, kada je Kukuriku koalicija pobijedila, zatekli su gospodarstvo na rubu ponora, no nakon četiri godine nered je počišćen.

- Prije četiri godine imali smo gospodarstvo u kolapsu, BDP je za vrijeme vladavine HDZ-a pao za više od deset posto, a broj nezaposlenih stalno je rastao, rekao je Ferić dodajući da danas BDP treći kvartal za redom raste, stopa nezaposlenih najmanja je unazad šest godina, a korupcija koja je bjesnila danas je praktički iskorijenjena. Također, kako je ustvrdio, Vlada je uvela red u porezni sustav, izvoz je porastao za 12 posto, a raste i industrijska proizvodnja dok su strane investicije porasle za čak 40 posto. Osvrnuvši se na problem švicarskog franka naveo je kako su banke do sada koristile građene, ali ova će im Vlada pružiti trajno rješenje koje će im pomoći da se izvuku iz, kako je naveo, dužničkog ropstva.

Saborska zastupnica Tanja Vrbat navela je kako se približava kraj njihova mandata, a oni s ponosom mogu stati pred građane i navesti što su sve u četiri godine napravili.

- Nismo puno obećavali, ali ono što smo obećali smo i ispunili, navela je Vrbat osvrnuvši se na deset tisuća istarskih obitelji koje imaju kredite u švicarcima, a kojima su rate s dvije, tri tisuće narasle na pet, šest tisuća kuna što je, kako je navela, apsurdno neodrživo. Uz riječi kako su dužni izvući građene iz dužničkog ropstva i stati u njihovu zaštitu, Vrbat je naglasila kako će SDP za dva tjedna poduprijeti zakon koji će problem švicaraca trajno riješiti i to konvertiranjem kredita u eure.

- Tko god da je došao nakon HDZ-ova kaosa jedan mandat mu nje dovoljan za sve to počistiti, ustvrdila je pak zastupnica Ada Damjanac rekavši kako država ipak ide prema naprijed, a sve su mjere koje se donose usmjerene prema građanima. Okupljene je podsjetila na sve što je rađeno oko problematike švicarca - od smanjenja kamatne stope, fiksiranja tečaja pa sve do konvertiranja u eure, što bi trebalo biti trajno rješenje. Navodeći kako su banke cijelo vrijem ostvarivale ekstra zaradu, a u isto vrijeme osiromašivali građane navela je kako banke moraju biti partner građanima, jer su oni "na prvom i na drugom mjestu, a trećega nema", navale je Damjanac zaključivši kako ove mjere nisu predizborni trikovi ni dio predizborne kampanje.

Na kraju je predsjednik istarskog HNS-a Zvonko Liović rekapitulirao, kako je rekao, sve pobjede i savjesno ponašanje ove Vlade od energetske politike, uređenja prostornih planova, legalizacije za 827 tisuća građana, te oko deset tisuća izgrađenih kuća, što u poplavljenim područjima što u sklopu POS-a kao i povećanje neoporezivog dijela dohotka. Sve su to, zaključio je, dokaz da Vlada odlično radi svoj posao, mada je prostor za rast još uvijek golem. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter