Likovna djela preoblikovana u jezik glazbe i druge priče

Emma Pesti, Attila Stark, Dori Olah, Bernadett i Dina Brestyanszki
Emma Pesti, Attila Stark, Dori Olah, Bernadett i Dina Brestyanszki

Manifestacija Boombarstick u Vodnjanu proteklog je vikenda bila u znaku likovne umjetnosti i glazbe. Otvorena je izložba članova udruge Symposium Attile Starka i Dóri Oláh koji su predstavili i svoje knjige.

Slobodna improvizacija

Knjiga Attile Starka zove se "Kulu land" dok je Oláh napisala knjigu "Raketna škola iz mljevenog mesa". To je vizualni putopis, putovanje kroz razne zemlje, a istovremeno je i unutarnji put. Priča prati mađarsku djevojku koja živi u Srbiji kroz putovanje na relaciji Kanjiža-Eger-Budimpešta. Crteži, bilješke, fotografije i priče koje ovjekovječuju godine ovih putovanja su diplomski rad ove mlade grafičke dizajnerice. Starkova knjiga je zbirka njegovih crteža nastalih proteklih godinu dana, a on kaže da slike ne proizlaze iz njega nego samo prolaze kroz njega. Uz Starka i Oláh, izložbom radova predstavila se i Emma Pesti.

U galeriji El Magazein ekipa Symposiuma predstavila je i fanzin koji je rađen na licu mjesta. Članovi tima održali su glazbenu radionicu, a radili su i dva murala, od kojih je jedan od ispod volte u glavnoj vodnjanskoj ulici na kojem radi Stark, a drugi je malo dalje, blizu crkve, i gotov je, a njega je napravila Olah.

Fuzijsku glazbenu radionicu su kreativci koji stižu iz raznih područja i koji su nastojali nekoliko likovnih djela preoblikovati u jezik glazbe vodile su sestre Bernadett i Dína Brestyánszki. Radionica se bazirala na konceptu slobodne improvizacije, intuitivnog i asocijativnog razmišljanja, a sestre Brestyánszki održale su i završni koncert radionice

Vegetarijanska raketna glazba

DJ-ica Hendrigz predstavila se "vegetarijanskom raketnom glazbom" nastupivši dvije večeri sa svojim glazbenim setovima, elektronskim osnovama i eksperimentalnim zvucima koji pružaju jedinstven glazbeni doživljaj. Prve večeri je naštimala sebe i publiku na vizualne tripove Dóri Oláh, a sljedeći dan nastupila je na završnom koncertu fuzijske glazbene radionice. I to još nije bilo sve što se tiče glazbe, jer je održana i glazbena radionica koju su vodili Eric Ušić, Almir Karaman i Ang Maružin uz Starka na saksofonu. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter