Lidl u Medulinu otvara se u veljači

Na Lidlovom gradilištu radi se punom parom (Milivoj MIJOŠEK)
Na Lidlovom gradilištu radi se punom parom (Milivoj MIJOŠEK)

"Zahvaljujemo na upitu i iskazanom interesu za poslovanje trgovačkog lanca Lidl Hrvatska. Trgovina u Medulinu je u procesu izgradnje, a javnost ćemo o ostalim detaljima pravovremeno informirati". Vjerovali ili ne, ovo su jedine dvije rečenice koje smo dobili iz Uprave Lidla na pitanje o zahuktaloj gradnji supermarketa ovog lanca na samom ulazu u Medulin, pored Plodina. Iako se radovi odvijaju punom parom (u nepuna dva mjeseca poravnat je teren te podignuti zidovi zdanja), usprkos tome što smo potvrdu o gradnji dobili od više dužnosnika Općine Medulin, iz samog Lidla ni slova o veličini investicije i površini centra, a kamoli o broju zaposlenih ili rokovima izgradnje.

I krov za par dana

Sudeći prema viđenom na terenu, nakon podizanja zidova, slijedi postavljanje krova te uređenje unutarnjeg dijela prostora. I za našeg obilaska uvelike se gradilo. Izvođač radova je tvrtka Strabag, no poslovođa nam nije želio reći kako napreduju radovi, uputivši nas - Lidlu. Međutim, od jednog radnika doznajemo da bi se krov trebao podići za nekoliko dana. 

Medulinski načelnik Goran Buić izjavio je da se radovi odvijaju prema planu te da će trgovina biti otvorena u veljači. Da bi se moglo do budućeg centra, potrebna je pristupna prometnica čije uređenje, zajedno s oborinskom odvodnjom, javnom rasvjetom i javnom vodovodnom mrežom, s ukupno 1,38 milijuna kuna financiraju Općina Medulin, Županijska uprava za ceste i Vodovod Pula. Općina sudjeluje s 618.189 kuna, koliko stoji oborinska odvodnja i javna rasvjeta, ŽUC u prometne površine ulaže 543.622 kuna, dok Vodovod Pula s 225.000 kuna gradi javnu vodovodnu mrežu. 

- Rekonstruira se raskrižje, gradi se tzv. lijevi skretač koji uključuje oborinsku odvodnju, javnu rasvjetu i vodovodnu mrežu. Promet je reguliran na ulazu u Medulin, stoga molim mještane za strpljenje. Izvođač radova je tvrtka Istarske ceste. Raskrižje će biti uređeno u siječnju iduće godine, prije otvaranja centra, izjavio je Buić.  

Potreban market

Gradnja Lidlovog supermarketa počela je početkom listopada na parceli površine od oko pet tisuća četvornih metara, otkupljenoj od privatnog vlasnika. Načelnik Buić vjeruje da će nova trgovina utjecati na konkurentnost cijena, aludirajući na previsoke cijene u susjednim Plodinama na koje su se učestalo žalili Medulinci. Da bi Lidl doista mogao biti konkurentan, govori priopćenje ovog trgovinskog lanca koje smo tada dobili:"Poslujemo poštujući načelo po kojem u cijeloj Hrvatskoj vrijedi jednaka cijena, pa u skladu s time u svim trgovinama svojim kupcima jamči iste cijene.".

Buić smatra da je Medulinu potreban još jedan supermarket uzme li se u obzir veličina naselja, ali i broj turista.

- Medulinska rivijera ostvaruje čak 2,5 milijuna noćenja godišnje, velik je pritisak turista i mještana. Općina ovime dobiva infrastrukturu, ali i komunalni doprinos koji kasnije može ulagati drugdje. Tu su, naravno, i nova radna mjesta, rekao je načelnik. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter