Latinskoj Americi prijeti epidemija raka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Latinska Amerika suočit će se s epidemijom raka ako vlade brzo ne poboljšaju sustav zdravstva i počnu liječiti siromašne, upozorili su znanstvenici u izvješću objavljenom u petak u časopisu The Lancet Oncology.

Objavljeno u sklopu konferencije Skupine za suradnju u latinoameričkoj onkologiji 2013. u Sao Paulu, izvješće govori da je 13 smrtnih slučajeva zabilježeno na 22 slučaja raka u tom području nasuprot 13 na 37 slučajeva u SAD-u i 13 na 30 slučajeva u Europi. Glavni razlog je prekasna dijagnoza, kažu autori studije.

"Istraživači ocjenjuju da će do 2030. godine 1,7 milijuna slučajeva raka biti dijagnosticirano u Latinskoj Americi i na Karibima i bit će više od milijun smrtnih slučajeva zbog raka godišnje", ističe se u izvješću.

Ta bolest trenutačno predstavlja gubitak od četiri milijarde dolara godišnje u regiji, ne samo zbog skupih troškova liječenja nego i zbog utjecaja na gospodarstvo i prijevremenog gubitka života. "Ti će troškovi još puno porasti ako vlade ne usvoje usklađene akcije radi zaustavljanja rastućeg utjecaja raka u toj regiji", ističe se u studiji.

"Puno stanovnika regije, posebno u siromašnim zajednicama, urođeničkim ili ruralnim, imaju slab ili nikakav pristup službama za borbu protiv raka, a problem je pojačan slabim investiranjem u zdravstvo, koje je usto vrlo neujednačeno u većini latinoameričkih zemalja", dodaje se u izvješću.

Drugi je čimbenik što više od polovice Latinoamerikanaca nema pristup kvalitetnom zdravstvenom sustavu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter