Labinštini (ni)je trebala redukcija vode

Ilustracija (J. PREKALJ)
Ilustracija (J. PREKALJ)

Godina suše, ali i velikih investicija, tako je poslovanje Vodovoda u 2012., podnoseći izvještaj na zadnjoj sjednici labinskog Gradskog vijeća sažeo direktor gradske tvrtke Dino Škopac.

Naglasio je da se lani izgradilo oko 15 kilometara mreže, a ove godine još deset kilometara, čime je Labinština dostigla 99,1 posto opskrbljenosti vodom.

Vodovod je 2012. okončao s gubitkom od 486 tisuća kuna, pri čemu se na djelatnost vodoopskrbe odnosi 121 tisuća, a na segment odvodnje 365 tisuća.

- U prvih osam mjeseci prošle godine palo je svega 250 litara kiše po metru četvornom pa je župan sredinom srpnja odlučio uvesti redukciju. Time je izostao prihod koji se morao ostvarivati u ljetnim mjesecima, tako da je Vodovod godinu završio s minusom, rekao je Škopac, ističući da negativnom rezultatu poduzeća kumuje i činjenica da mala potrošnja vode u ruralnim sredinama nikad neće pokriti ulaganja u izgradnju tamošnjih cjevovoda. 

Prvi dio direktorove izjave potaknuo je žustru polemiku između vijećnika Silvana Vlačića (NL Ulika) i gradonačelnika Tulija Demetlike (IDS). Vlačić je Škopčevo spominjanje županove odluke shvatio kao "priznanje da Labinština nije trebala imati redukciju vode, što je oporba i ranije tvrdila". 

- Naprosto je zastrašujuće čuti kako se i temeljem čega odlučuje o uskraćivanju ljudima temeljenog artikla - vode. Cijela Istra zna da je Labin mogao imati normalnu vodoopskrbu. Znamo da smo pokrivali nečiju suludu odluku da preko zime ispusti previše vode iz akumulacije Butoniga. Takvo odlučivanje svjedoči o tome kakvu vlast imamo u Istri, ustvrdio je Vlačić usprkos Škopčevim uvjeravanjima da je očito krivo shvaćen.

- Zamislite kada bi premijer Milanović, samo zato što je u Dalmaciji pomanjkala voda, rekao da cijela Hrvatska ide na redukciju. Složio bih se da je dio vode iz naših izvorišta, za koju smo mi bili uskraćeni, išao za zapadnu Istru, no ona nije dobila ništa, dodao je Vlačić.

Za njegov je istup prvi čovjek Labina Demetlika kazao da je "ispod svakog ljudskog nivoa". "Takvo blaćenje odluka prije svega je neodgovorno političko prepucavanje. Obezvređujete sve one ljude iz struke koji su danonoćno radili s čelništvima vodovoda u Istri. Nije župan donio odluku, već krizni stožer kojim je predsjedavao", poručio je Demetlika.

Podcrtao je činjenicu o, kako je rekao, prošloljetnim maksimalno niskim nivoima izvora koje Vodovod Labin koristi - Fonte Gaja-Kokoti, Mutvice, Bubić Jame, Plomina i Kožljka, te potencijalnu opasnost da ih svakog trena ugrozi salinitet, odnosno prodiranje morske vode.

- Građanima nijednog trenutka nije falila voda. Nismo njima uskratili vodu, nego smo zatvorili slavine na tuševima na plažama, zabranili zalijevanje zelenih površina, punjenje bazena..., zaključio je gradonačelnik. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter