Labinština negoduje - prvo jaslice pa onda rotori!

Problem jaslica postoji već nekoliko godina - Labin (snimio I. RADIĆ)
Problem jaslica postoji već nekoliko godina - Labin (snimio I. RADIĆ)

Na upisima u labinski Dječji vrtić "Pjerina Verbanac" čak 42 mališana (16 iz grada Labina te po 13 iz općina Raša i Sv. Nedelja) početkom pedagoške godine nisu pronašla mjesto u jaslicama, potvrdila nam je ravnateljica Irene Smoković.

- Istekom porodiljskog moraš se vratiti na posao, a lokalna zajednica nije osigurala mogućnost da dijete, dok radiš, ostaviš pod stručnim nadzorom u jaslicama. Rješenje je ili dadilja, koja mjesečno traži oko 2.500 kuna, a vrtić košta četiri puta manje, ili pak neplaćeni dopust. Ma, tko si to, molim vas, danas može priuštiti? Treba plaćati kredit, stanarinu…, ispričala nam je jedna mama.

- Izgleda da je važnije imati sređeni ulaz u Labin, cvijećem bogate kružne tokove. Zar nije pametnije najprije urediti vrtiće i proširiti jaslice, a onda uljepšavati grad, retorički se upitala naša sugovornica.

U labinske jaslice vrtića "Pjerina Verbanac", koje nisu proširene već šest godina, primljeno je 45 novih polaznika (od jedne do tri godine starosti), i to svi iz Labina, budući da pravilnik daje prednost tamošnjim konkurentima. Tako najmlađa djeca iz okolnih općina ne mogu ni primirisati krevetić u predškolskoj ustanovi!

Bolje, s obzirom na to da jaslice ima još jedino potpićanski vrtić, prolaze mališani iz općine Kršan, kojima je također osigurana prednost u odnosu na vršnjake iz Pićna.

Vrtić "Pjerina Verbanac" - centralno odjeljenje na labinskim Katurama i područna u starom Labinu, Vinežu, Raši, Rapcu i Potpićnu - pohađa 470 djece, od kojih ih je u jaslicama 85.

- Na listi čekanja ostalo je dvoje mališana. Ovom zgodom u vrtićima smo imali manje problema nego zadnjih godina, jer je bilo puno predškolaca, njih čak 148. No, već će dogodine u školu puno manje naših vrtićaraca, zaključila je Smoković.

- Zakonska i ustavna obaveza gradova i općina jest da rješavaju potrebe predškolske djece i osnovaca, a nama se problem uskog grla jaslica povlači zadnjih nekoliko godina, priznao je resorni pročelnik Bruno Hrvatin.

Veli da gradska uprava finalizira dokumentaciju za projekt dogradnje jaslica u Labinu za još dvije skupine s ukupno najviše 28 polaznika. Time bi se, ističe, znatno ublažio pritisak. Realno je očekivati da dodatna mjesta budu osigurana do početka iduće pedagoške godine.

- Predstoji nam definirati detalje projekta, utvrditi troškovnik te dogovoriti s okolnim općinama financiranje, zaključio je Hrvatin.

Doznali smo da će izgradnja dviju jasličkih soba, ukupne površine oko 400 kvadrata, koštati između 3 i 3,5 milijuna kuna. (piše I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter