Labin: U školi eksperimentalna fizika, mobilne aplikacije i digitalna kartografija

Čedomir Ružić ravnatelj SŠ Mate Blažine i Lidija Kozina, ravnateljica SŠ Ivanec, nositelja projekta (I. AHMIČEVIĆ)
Čedomir Ružić ravnatelj SŠ Mate Blažine i Lidija Kozina, ravnateljica SŠ Ivanec, nositelja projekta (I. AHMIČEVIĆ)

Dugo najavljivani projekt HEUREKA – spoznajom do uspjeha, predstavljen je danas u Srednjoj školi Mate Blažine. Uvođenje novih fakultativnih predmeta predstavili su ravnatelji škola partnera u projektu, Čedomir Ružić, ravnatelj labinske škole te Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec. 

Današnjem, ujedno finalnom predstavljanju, pred učenicima, profesorima, ravnateljima osnovnih škola, predstavnicima Grada Labina te županijskog Odjela za školstvo, prethodio je niz sastanaka radne skupine te detaljno planiranje i razvijanje svakog pojedinog predmeta.

Učenici zainteresirani

Obol projektu dali su i učenici. Naime, u svibnju ove godine, preko stotinjak učenika gimnazijskog smjera, odazvalo se prezentaciji novih predmeta. Idućeg dana sudjelovali su u on line anketiranju u suradnji sa stručnim suradnicima dviju škola, kako bi voditelji projekata utvrdili zainteresiranost ciljne skupine za pohađanje novih fakultativnih predmeta i njihova očekivanja vezana uz nove predmete.

Na jučerašnjoj konferenciji rečeno je da će kurikulumi fakultativnih predmeta razvijeni kroz projekt HEUREKA započet sredinom mjeseca listopada u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažine, jednako kao i u školi partneru. Predviđeno trajanje projekta je godinu dana te iznos od 1,3 milijuna kuna u cijelosti pokriva Europski socijalni fond. Zahvaljujući ovom projektu nabavljena je i nova, suvremena oprema koju će koristiti učenici obiju škola.

Projektom se nastoji potaknuti uvođenje suvremenih i inovativnih fakultativnih predmeta iz prirodoslovlja, matematike i informatike u gimnazijsko obrazovanje te osigurati materijalne i kadrovske uvjete za njihovo provođenje, kako bi se kroz suvremene i inovativne metode usmjerene na ishode učenja povećala kompetencija učenika za nastavak njihovog obrazovanja.

- U okviru projekta HEUREKA Srednja škola Ivanec, kao nositelj projekta, te Srednja škola Mate Blažine, kao partner u projektu, razvili su četiri nova kurikuluma fakultativnih predmeta statistiku, eksperimentalnu fiziku, digitalnu kartografiju i razvoj mobilnih aplikacija.

Edukacija nastavnika

Za izvođenje nastave iz navedenih fakultativnih predmeta nastavnici su dodatno educirani, izrađeni su priručnici nastavnih materijala za učenike i nastavnike, doznajemo od voditeljice projekta Kozina.

Početak je to realizacija suvremenih i inovativnih fakultativnih predmeta kojim će poticati kreativno i istraživačko razmišljanje te stjecanje konkretnih, praktičnih i stručnih znanja koja će učenicima gimnazijskog usmjerenja biti potrebna u daljnjem školovanju, ali i u budućoj profesionalnoj karijeri, pojašnjeno je danas prilikom prezentacije. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter