Labin među tri grada s najmanjim rizikom od siromaštva

Tulio Demetlika: Grad ima vrlo dinamičan program socijalnih mjera
Tulio Demetlika: Grad ima vrlo dinamičan program socijalnih mjera

Državni zavod za statistiku objavio je detaljne rezultate istraživanja siromaštva i socijalne isključenosti. Popis stanovništva iz 2011. godine, koji nudi podatke o svim stanovnicima, ali i sadrži ograničene podatke o njihovom blagostanju, bilo je potrebno kombinirati s istraživanjem o dohotku kućanstava. Preko Ankete o dohotku stanovništva (EU-SILC) u kombinaciji s popisom stanovništva, simuliran je dohodak svakog popisanog kućanstva.

Korištenjem različitih ekonometrijskih modela, metodom procjene na malom području, dobiveni su, prvi put za Hrvatsku, podaci o siromaštvu na svim razinama, tj. za svaku pojedinu županiju, gradove i općine. Labin je u kategoriji srednjih gradova (11.642 stanovnika) zauzeo prvo mjesto, sa stopom rizika od siromaštva od samo 6,7 posto, manje od Čabra koji je prvi u kategoriji malih gradova. U Gradu Labinu zadovoljni su rezultatima istraživanja.

- U usporedbi s drugim krajevima Hrvatske situacija je solidna, no to nas ne zadovoljava, komentira gradonačelnik Tulio Demetlika. Navodi kako Labin, usto što je orijentiran na industriju, malo i srednje poduzetništvo, razvija turizam i poljoprivredu, gdje većina građana ostvaruje dodatne prihode od iznajmljivanja i prodaje autohtonih proizvoda. No, ističe kako se socijalna osjetljivost jedne sredine i njezina razvijenost prije svega mjere po brizi i pomoći koja se pruža onima kojima je pomoć najpotrebnija.

- Grad Labin ima vrlo dinamičan program socijalnih mjera, poticanja cjeloživotnog obrazovanja, stipendiranja učenika i studenata, kao i program uključivanja u zajednicu kako bi se smanjio rizik od siromaštva. Grad također daje na korištenje nužni smještaj za beskućnike i teže socijalne slučajeve u nekadašnjem samačkom hotelu, istaknuo je Demetlika. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter