Kroz dolinu Mirne prašnjavom cestom punom rupa

Gust promet i česte kiše jako oštećuju cestu (K. FLEGAR)
Gust promet i česte kiše jako oštećuju cestu (K. FLEGAR)

Putnici-prolaznici vjerojatno će primijetiti samo ljepotu prirode i mir kad voze bijelom cestom-nasipom uz tok rijeke Mirne, od mosta Antenal prema brtoniškoj Novoj Vasi i Ponte Portonu. Stanovnici ovdašnjih rijetkih kuća, međutim, upravo zbog specifičnosti tog područja imaju problema. Požalila nam se tako Nataša Belušić, koja ondje živi 57 godina.

- Zbog velikih rupa koje se konstantno stvaraju na bijeloj cesti oštećuju se automobili, a oblaci prašine koji se zbog prometovanja vozila podižu sa šljunka i pijeska ulaze nam u kuću i ostavljaju naslage po podovima i namještaju. Ako se zateknemo ispred kuće, primjerice u vrtu kad prođe kamion, nadišemo se prašine, opisuje nam gospođa Nataša.

Dodaje da je cesta prometna jer je uz bicikliste koriste i brojni  turisti u vozilima čiji je GPS uređaji prepoznaju kao najkraći put prema Ponte Portonu i Istarskom ipsilonu. Osim toga, ovuda prolaze i kamioni, a mnogi od njih, usprkos rupama i znaku ograničenja brzine na 30 kilometara na sad, ne štede papučicu gasa.

"Jednom sam prilikom sjedeći ispred kuće brojala automobile i u samo nekoliko sati ih je prošlo dvjestotinjak! Možete si zamisliti koliko je to prašine i koliko to pridonosi novim oštećenjima na cesti?", upitala je. A kad se rupe napune vodom, nastavila je, automobile kojima ljudi svaki dan odlaze i dolaze kući teško je očistiti od osušenog blata.

Gospođa Nataša osim hitne sanacije rupa priželjkuje i trajno rješenje, a prema njenom mišljenju to bi bilo asfaltiranje trase duge šest kilometara, do ovdašnjih kuća kojima je to jedini pristupni put. Ukoliko to nije moguće, predlaže omogućavanje prometovanja samo lokalnim stanovnicima, redovito polijevanje šljunčanog pokrivača i veću kontrolu policije. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter