Kontrola vozača: Rekorder s 2,77 promila alkohola

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Istarska policija je za vrijeme četverodnevne akcije sprječavanja prometnih nesreća i kontrole vožnje pod utjecajem alkohola povodom slavlja svetog Martina na području cijele Istre prekontrolirala ukupno 496 vozača. Rezultat je 52 osobe koje su vozile alkoholiziranom stanju.

Ovogodišnjeg vozača-rekordera u pijanstvu policija je zatekla kod Finide u Umagu u utorak oko 19.30 sati kada je pedesetogodišnjaku izmjereno 2,77 promila alkohola, a vozio je Mitsubushi Pajero pulskih oznaka.

Kazne i za 127 "prebrzih" vozača 

Najviše prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola počinili su vozači životne dobi od 30 do 40 godina i to 17 prekršaja. Istarska policija je ukupno utvrdila 396 prometnih prekršaja, a pored onih alkoholiziranih bilo je još 127 vozača koji su prekoračili brzinu, 28 vozača je nepropisno pretjecalo, a 22 vozača nije koristilo sigurnosni pojas.

Na porečkom području smo zajedno s policijom proveli noć na cesti i svjedočili provjeri vozača, ali i uhićenjima. Naime, porečka policija je u noći s utorka na srijedu, odnosno od 22 do 2.30 sati uhitila tri osobe. Oko 22 sata, prije nego smo krenuli u patrolu s policijom, u postaji je već bio jedan muškarac koji je vozio bez vozačke. Njegov je auto zaustavljen radi kontrole, ali je on izletio iz auta i pokušao pobjeći. Radi bijega je zadržan u postaji do jutra te je odveden do suca gdje mu je određena novčana kazna od 4.800 kuna.

Naša ophodnja s policijom odvijala se u pratnji vođe sektora porečke policije, Nenada Milanovića. Na prvoj kontrolnoj točki, iza ponoći, na cesti između Funtane i Vrsara, patrola je zaustavila automobil Renault u kojemu su se nalazile tri osobe. Vozač je vozio bez dozvole i još je bio pripit - izmjereno mu je 1,51 promila. Budući da je počinio dva veća prometna prekršaja, policija mu je rekla da je mora s njima u prostorije policijske postaje. No, 42-godišnji Željko Bekić iz Flengi, baš se i nije slagao s time. Policiji je uporno govorio da ne želi stvarati probleme, ali isto tako da ne želi ostaviti automobil parkiran pored ceste, da ga netko pokrade. Policija ga je pustila pokuša telefonom "zbrinuti" auto, no nije mu uspjelo. Kako je vrijeme prolazilo Bekić je gubio kontrolu, a i sami policajci strpljenje i nadmudrivanju je došao kraj. Konačno se nakon dosta opiranja Bekić odlučio i krenuo s policajcima prema službenom vozilu. Sjeo je na zadnje sjedište, ali s nogama izvan auta. Tada je, ničim izazvan, izgubio kontrolu i počeo se naguravati s policajcima. Nije im preostalo drugo do svladati ga, staviti mu lisice i pravac - porečka postaja, do otrježnjenja a potom i pred prekršajnog suca. U postaji je Bekić od nas tražio da ga fotografiramo i objavimo puno ime i prezime. Ujutro kažnjen sa 4.500 kuna, nakon čega je pušten.

Puno pripitih, malo problematičnih

Naši policajci su nakon uhićenja i dovođenja u postaju imali za ispuniti veću količinu papirologije radi zaustavljanja, primjene sile, uhićenja i dovođenja vozača te čak i pisanje prijedloga s kojim će se ujutro pojaviti pred sucem. Uglavnom, svaki takav događaj patroli oduzima i do sat i pol vremena. Već je oko 2.30 sati dojavljeno da je druga patrola zaustavila i uhitila još jednog muškarca, F. L. 42-godišnjaka iz Vrsara te ga dovela u postaju. On je uhićen radi odbijanja alkotesta, a prema onome što smo vidjeli bio je u vidno alkoholiziranom stanju. Kao i prethodna dvojica, i ovaj je smješten u posebne prostorije do triježnjenja. Njega je Prekršajni sud u Poreču u srijedu ujutro kaznio s 3.700 kuna i zaštitnom mjerom od zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci. Ponovnim izlaskom na cestu nabasali smo na vozilo koje je pokušalo izbjeći kontrolu. Milanović je ipak uspio zaustaviti vozača, a alkotestom je utvrđeno da je imao 0,65 promila alkohola u krvi, neznatno iznad dozvoljene granice. Vozač u ovom slučaju nije pravio nikakvih problema, već je nakon puhanja zaključao vozilo i otišao pješice kući. Negdje oko 5 sati ujutro, nakon što na cesti više nije bilo prometa, izuzev dostavnih kombija i kamiona, zaključili smo martinjsku patrolu.

Na kraju nam je Milanović kazao da je noć bila prilično burna, čak jača od vikenda kada je bilo daleko više prometa i alkoholiziranih osoba, ali bez ikakvih problema. Sam je iznenađen da su u roku od nekoliko sati uhitili tri osobe.

- Tu smo radi zaštite građana, ali i radi provođenja zakona. Sigurnost je prvom mjestu, a osoba koja je u alkoholiziranom stanju opasna je sebi i drugima. Tijekom vikenda smo imali više posla oko zaustavljanja i alkotestiranja, no nije bilo nikakvih problema s vozačima. Pohvalio bi policajce koji su ove četiri noći patrolirali i dobro obavili svoj posao, kazao nam je Milanović. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter