Komikaze u Dnevnom boravku Rojca


U Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc otvorena je izložba pod nazivom "Komikaze poPuli" na kojoj se predstavljaju najnovija web i tiskana izdanja Komikaza.

Na izložbi, koja će biti otvorena do 19. travnja, posjetitelji će imati priliku vidjeti najnovija izdanja Komikaza u tiskanom obliku. To su netom objavljeni posljednji broj Komikaze webzina #35, zatim vizuali, odnosno plakati upravo pokrenutog web-portala Zombi Proleter na adresi zombiproleter.org te izbor iz zadnjeg tiskanog Komikaze printanog albuma #12. Sastavni dio izložbe je i projekcija na kojoj se vrte objavljeni i neki neobjavljeni Komikaze materijali.

Otvorenju je prisustvovala Ivana Armanini, začetnica i koordinatorica Komikaze projekta, glavna urednica web i tiskanih izdanja, autorica koncepta ove pulske izložbe i strip-autorica. Bio je postavljen i Komikaze štand s puno zinova, Komikaze albuma, postera i drugih strip-materijala.

Za glazbenu podlogu pobrinuo se DJ Soundcloud, a svako toliko zaorila se pjesma svih prisutnih predvođena članovima novoosnovanog Narodnooslobodilačkog benda uz pratnju unplugged gitare i mandoline.

O projektu na njihovim službenim stranicama među ostalim piše da Komikaze traju od 2002. godine, radi se o mreži za širenje strip-aktivnosti na World Wide Webu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mladih autora i autorica.

"Cilj je Komikaza povezati strip aktiviste balkanske regije i Europe radi razmjene informacija i konkretnih strip proizvoda. U kontekstu skupne akcije za organizaciju (nenaoružanog) otpora protiv progresivne globalizacije ukusa i porastu institucionalizirane umjetničke produkcije, program udruge Komikaze predstavlja slobodno i altruistično djelovanje umjetnika iz različitih područja, koje povezuje neovisan i beskompromisan stav, nazvan alternativnim u odnosu na postojeću umjetničku praksu koja dominira. Izložbe su sastavni dio prezentacije i popularizacije strip autora i autorica, a svaka izložba, pa tako i ova pulska, treba naglasiti različitost autora i autorica i jedinstvo različitosti", piše na web-stranici. (M. RADIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter