Kolaps sanacije: Prijeti li bolnicama bankrot?

Mornarička bolnica u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Mornarička bolnica u Puli (N. LAZAREVIĆ)

Državne bolnice nagomilale su tijekom sanacije 1,5 milijardi kuna novog duga, a županijske bolnice, koje u sanaciju praktički nisu ni krenule, još 1,2 milijarde kuna. Zbog činjenice da su dugovi županijskih bolnica u gotovo svim bolnicama udvostručeni u odnosu na stanje iz travnja 2013. godine kad ih je država preuzela pod svoje okrilje, župani već mjesec i pol traže hitan sastanak s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem. Odgovor do danas nisu dobili, a strahuju da će, ako se poslovanje općih bolnica nastavi ovim tempom, u narednih nekoliko mjeseci bolnički sustav potpuno kolabirati.

Bolnice u vlasništvu županija krenule su u sanaciju u ljeto prošle godine, no ministar financija odbio je uplatiti im sredstva za sanaciju sve dok stvaraju nove gubitke.

- Niti jedna bolnica otkako smo u travnju predali svoje ovlasti Ministarstvu zdravlja nije sanirana, a sanacijski upravitelji uspjeli su napraviti još toliko duga koliki je bio kad su preuzeli bolnice. Samo je u virovitičkoj bolnici dug s 21 milijun kuna do danas povećan na 38 milijuna kuna, upozorava Tihomir Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan virovitičko-podravski.

- Situacija je alarmantna, a kao građani trebamo se bojati da za par mjeseci zdravstvo ne bude u kolapsu i blokadi. Županijske bolnice za sanaciju nisu dobile ni lipe, a svojim proračunima ne uspijevaju pokriti ni plaće, upozorava Tolušić.

Problem su, međutim, i državne bolnice, koje povećavaju dugove unatoč financijskoj injekciji za sanaciju. U Udruzi poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) upozoravaju da situacija nije dobra te da sanacija, od koje se mnogo očekivalo, nije dala nikakvog rezultata.

- Bolnice u sanaciji, i državne i županijske, u vrlo su lošoj situaciji, a neke od njih bile su zbog dugova i u blokadi. Sanacija uopće ne ide, problemi u bolničkom sustavu nisu riješeni, a vidjet ćemo hoće li ministar poduzeti druge mjere koje najavljuje i hoće li one dati rezultata, komentira Mile Klepo, ravnatelj UPUZ-a. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter