Knjiga za noćobdije i matineja za djecu

Daniel Načinović (M. ANGELINI)
Daniel Načinović (M. ANGELINI)

Gradska knjižnica i čitaonica Pula i ove godine za Noć knjige, u srijedu, 23. travnja, od 18 do 22.30 sati, priprema raznovrstan program. Noć knjige je manifestacija kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava da bi se afirmirala kultura čitanja, potaknuo razgovor o literaturi, podigla svijest o važnosti knjige u svakom društvu i vremenu, a razna događanja - javna čitanja, potpisivanja knjiga, druženja s autorima, radionice i slično, organiziraju se s ciljem da se oči javnosti usmjere na knjigu.
 
Osim već tradicionalnog večernjeg programa, Noć knjige 2014. imat će i svoju matineju, dnevni program namijenjen mlađem uzrastu. Na Dječjem odjelu pulske Gradske knjižnice od 10 do 11 sati održava se edukativna radionica za učenike nižih razreda osnovne škole pod nazivom "Što sve knjige znaju".
 
U podne počinje program za knjižničare u povodu Nultog dana 7. Monte Librića, i to otvaranjem izložbe "Hrvatske knjige na Časnoj listi IBBY - IBBY Honour List (1996.-2014.)" koju će predstaviti Ranka Javor. Slijedi radionica za knjižničare "Inspiracija za čitanje" koju vodi Ivana Guljašević, u suradnji s Hrvatskim centrom za dječju knjigu Knjižnica grada Zagreba i Monte Librićem. Program završava u zavičajnom tonu izlaganjem "Zavičaj spod lapiža" u kojem sudjeluju Daniel Načinović i Nela Načinović.
 
Od 17 do 19 sati u Multimedijalnoj dvorani Središnje knjižnice bit će predstavljena steampunk-horor strateška igra na ploči "Machina arcana" mladih kreativaca iz Hrvatske, koju će posjetitelji moći i zaigrati.
 
Matineja se održava i u Dječjoj knjižnici, u Radićevoj ulici, bivšem Pionirskom domu. Program pod nazivom "Čarobnjižnica" bit će prepun čarobnih iznenađenja i kreativnih radionica.
 
Glavni program Noći knjige počinje u 18 sati u Središnjoj knjižnici u Kandlerovoj. U Čitaonici dnevnog tiska u programu "Čitamo naglas" stihove Slavice Juhas govorit će učenici 2.f razreda pulske Gimnazije s profesoricom Zlatom Knez.
 
Veselo će biti i na Dječjem odjelu. Od 18 sati "Priče za laku noć za najmlađe" čitat će 10-godišnja Petra Povrzanović, a u 19 sati počinje pričaonica za predškolce pod nazivom "(K)raj knjiga". U 21 sat u Multimedijalnoj dvorani slijedi promocija knjige "[psi]" anonimnog slovenskog autora koji se potpisuje pseudonimom Eros. Knjiga ruši sve rekorde čitanosti u Sloveniji već tri godine zaredom i gotovo je nemoguće uvrstiti ju u neki od poznatih žanrova iako je pisana kao lako čitljiv roman. Knjigu će u Istri prvi put predstaviti Erik Miletić iz Labina.
 
U Sveučilišnoj knjižnici u Puli od 18 do 20 sati organiziran je razgled knjižnice u programu "Noć otvorenih vrata", a u 20 sati počinje predavanje Krešimira Mišaka koji će predstaviti svoje knjige "Sve piše u novinama" i "Dečki, odjebite u skokovima" u kojima se bavi strategijama manipulacije ljudima.
Pulska Nova Akropola u svom sjedištu na Usponu na Kaštel od 19 sati organizira predavanje "Životna mudrost u tekstovima filozofa", a u 20 sati je predstavljanje knjige Christiana Jacqa "Živa mudrost drevnog Egipta". Voditelj je Branislav Vukajlović. (V. BEGIĆ)
 

Podijeli: Facebook Twiter