Kliman: Kvote za strane radnike morat ćemo kad-tad otvoriti

Okrugli stol održan u Hotelu Vela Nera (Danilo MEMEDOVIĆ)
Okrugli stol održan u Hotelu Vela Nera (Danilo MEMEDOVIĆ)

Kronični nedostatak radnika u turizmu ove je godine kulminirao. Imali smo rekordnu godinu s osam posto više turističkih dolazaka i noćenja, što prati i 30 posto više prihoda nego lani. Imali smo 670 milijuna eura investicija u turizmu, a za dogodine je najavljeno novih 800 milijuna eura. Od građevinske operative do uslužnog sektora, nedostaje nam radne snage. Pitanje je tko će to izgraditi i, drugo, kako pružiti kvalitetan servis, jer ako imate hotel s pet zvjezdica, morate imati i uslugu na tom nivou, čitava kultura javnog sektora mora biti za pet zvjezdica. Mlađa populacija sve više odlazi u inozemstvo, tamo su bolji uvjeti, iluzorno je očekivati da u ovom trenutku možemo dati plaće tako velike kao Njemačka, Irska i drugi koji traže radnu snagu. Moramo poboljšati obrazovni sektor i razvijati cjeloživotno obrazovanje, rekao je tehnički ministar turizma Anton Kliman na okruglom stolu "Nedostatak radne snage u turizmu i slaba iskoristivost turističkih kapaciteta u regiji".

Nesrazmjer

Nakon otvaranja Obrtničkog sajma u Puli, u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije, jučer su u kongresnoj dvorani Hotela Vela Nera u Šišanu razgovarali obrtnici i predstavnici njihovih udruženja s čelnicima državne i lokalne administracije. Uz ministra Klimana, u razgovoru su sudjelovali pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Ana Mandac, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, zamjenica istarskog župana Viviana Benussi, županijska pročelnica za gospodarstvo Lorena Brgić, predsjednica Županijske komore u Puli Jasna Jaklin Majetić i drugi.

Doministrica Mandac naglasila je da svi programi i planovi padaju u vodu ako nema angažiranih ljudi, razmjene informacija i suradnje javnog i privatnog sektora, različitih ministarstava, izvršne vlasti s poduzetnicima i obrtnicima. Svi su se založili za opstanak Ministarstva poduzetništva i obrta te Obrtničke komore. Slažu se da kvalitetan turistički kadar treba zadržati u zemlji te da se više pažnje treba posvetiti strukovnom obrazovanju koje je zadnjih godina zapušteno. Dok su jednima prekvalifikacije vojske nezaposlenih rješenje za nedostatak kvalitetne radne snage u turizmu, drugima je nelogično i skupo to što prvo školujemo frizera da bismo ga potom prekvalificirali u konobara. Oko kvota i uvoza radne snage mišljenja su također podijeljena. Tome se izričito protive u HOK-u, međutim ministar Kliman misli drugačije.

- Kada više ne budemo mogli redovnim priljevom domaće radne snage zadovoljavati potrebe hrvatskog gospodarstva, ako tada ne otvorimo pitanje kvota, kako će se izgraditi hoteli, što će ikome hotel bez usluge, kako će brodogradnja funkcionirati bez kvalificiranih radnika? Otvaranje vrata stranim radnicima neminovno je, samo je pitanje vremena kada će se desiti kod nas. Što se više sami organiziramo, pokrenemo vlastite ljudske resurse, imat ćemo manje kvote, rekao je Kliman. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter