Klasična, futuristička ili otkačena mladenka

Biba vjenčanice
Biba vjenčanice

Kao uvod u ovogodišnji, 17. po redu festival vjenčanja SPOSAnews17, u subotu navečer u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca održana je modna revija vjenčanica i svečanih haljina za vjenčanje, u organizaciji Tijara model managementa.

Tom je prigodom predstavljeno 17 različitih dizajnerskih rukopisa – od tradicionalnih vjenčanica, onih futurističkih, onih gotovo poput instalacija, raskošnih, romantičnih. Radi se o različitim autorskim vizijama haljina za najsvečaniji dan u životu mladenke, a vidljivo je da su dizajneri "promislili" taj dan na posve različite načine – od klasičnog, elegantnog momenta, decentnog i raskošnog, do totalne romantične vizije, ili pak do nekog apstraktnog dizajna za suvremenu, futurističku mladenku. Doživljaj kvalitete pri tome je prilično subjektivan, i svatko je od nazočnih imao svog favorita. Predstavljene su i "već viđene" stvari, ali i dašak novosti, no, sve u svemu, bila je to dobra prilika za sve one koji se spremaju uploviti u bračne vode da vide čega sve ima u ponudi.

Vodeći dizajneri

Iza imena XD Xenia Design nalazi se Ksenija Vrbanić, koja je diplomirala modni dizajn na TTF-u u Zagrebu 1984. godine. Ubrzo nakon diplome stvara modnu marku XD XENIA DESIGN. Danas je ravnopravni sudionik svih važnijih modnih događanja na svjetskoj modnoj sceni, a Ksenija Vrbanić vodeća dizajnerica u Hrvatskoj. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dodijelilo joj je priznanje "Poduzetnica godine" za 2008. godinu, prvo takvo priznanje u segmentu mode i tekstilne industrije. Ona se predstavila ovom prilikom tamnom haljinom, crnom, mističnom, za tajanstvenu mladenku.

Lukabu by Marina Jerant je luksuzna modna marka koju je osnovala modna dizajnerica Marina Jerant, koja je i kreativna direktorica branda. Slovi kao dizajnerica za iznimno ženstvene i glamurozne vjenčanice. U izradi koristi materijale poput francuske ili perlane čipke, fine svile, unikatnih perli i kristala ili 3D cvjetova. U stvaranju kolekcije posebno se usredotočila na istraživanje novih oblika konstrukcije modela, što je i ovoga puta rezultiralo sugestivnom vjenčanicom.

BiteMyStyle by Zoran Aragović je poznat je po svojem eklektičnom modnom rukopisu u kojem kombinira različite uzorke, teksture i boje te često koketira s pop, retro i punk elementima. Zoran je za ovu prigodu osmislio romantičnu vjenčanicu s cvjetnim motivima u pastelnim tonovima te pokazao i svoju romantičniju dizajnersku stranu, za rascvjetanu, proljetnu mladenku.

Vedrana Mastela je mlada zagrebačka dizajnerica s diplomom Tekstilno tehnološkog fakulteta, koja sudjeluje na raznim projektima i natjecanjima, a njezina je mladenka - ljubičasta.

Mario Vijačkić, student Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, nominiran je u kategoriji za najboljeg mladog dizajnera na ovogodišnjim Elle style awardsima. Ove sezone publici je predstavio promišljanje na temu suvremene mladenke interpretirano na dizajneru već svojstven način; koketirajući s prepoznatljivim elementima sportske odjeće inkorporiranih u chic estetiku, za jednu futurističku mladenku.

Nove nade

Jelena Holec - Yelena H. je brend u razvitku mlade dizajnerice Jelene Holec. Nakon studija na Tekstilno tehnološkom fakultetu, izlaganja na raznim tjednima dizajna, fokus njenog rada su konstrukcijski kompleksna odjevna rješenja u kombinaciji s digitalnim tiskom koji sama dizajnira. Ovoga se puta predstavila modernističkim pristupom.

Dizajnerica Suzana Koprivnjak Jugović dolazi iz Osijeka. Diplomirala je smjer modnog dizajna na zagrebačkom TTF-u s modnom kolekcijom kojom ujedno osvaja titulu najboljeg mladog dizajnera 2015. Izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu na grupnim revijama i izložbama te paralelno radi kao modni dizajner za talijansku modnu industriju pletiva. Na SPOSAnews17 predstavlja svoju pomalo avangardnu viziju vjenčanice zamišljenu za mistična i bajkovita vjenčanja. Dio materijala je destrukcijski tretiran raznim tehnikama spaljivanja i prošupljivanja.

Ana Kujundžić članica je tekstilne sekcije ULUPUH-a. Od 1998. godine aktivno sudjeluje na brojnim modnim revijama. Inspiracija za vjenčanicu kojom se predstavila je geometrija i pokret, a ovogodišnja je vjenčanica bila poput instalacije, šarena, u znaku geometrije, dodataka...

Doris Kolić iz Pule u izradi koristi samo prirodne materijale: pamuk, lan, kašmir, alpaka i merino vunu. Svoj dizajn plasira u Hrvatskoj i Italiji. Njezina je vjenčanica za jednu suvremenu mladenku, srebrna, moderna, gdje ti prirodni materijali dobivaju jednu drukčiju, novu dimenziju.

Salon Vjenčanica Biba posluje od svibnja 2006. a praćenjem europskih sajmova vjenčane mode te prisustvovanjem na mnogobrojnim revijama (Pariz, Milano, Barcelona) izrađuju haljine u skladu sa svjetskim trendovima. Tim Vjenčanice Biba - Biba, Edita i Romana predstavljaju se bajkovitom, romantičnom i luksuznom vjenčanicom, blisko tradicionalnom poimanju vjenčanja i vjenčanica kao snu (skoro) svake djevojke.

Katarina Džale - modna dizajnerica, inovatorica i poduzetnica spojila je duhovnost i modu u brend Katarina Džale Soul Fashion. Dizanirala je za modne kuće Siscia i Croata te razvila brendove Emmie, Kate Almighty i Friends Design. S partnericom Rašeljkom Maras otvorila je kompaniju u SAD-u i bavi se razvojem odjeće za putovanja, a preksinoć se predstavila dugačkom, bijelom vjenčanicom za sanjarski raspoloženu mladu.

Sedma nit, iliti Igor Galaš & Mario Treščec čija se modna kuća nalazi u rovinjskoj Careri u sklopu svoje kuće okuplja neke od najvećih imena hrvatske modne scene. Na SPOSI se predstavlja najnagrađivanijim hrvatskim modnim dizajnerom Igorom Galašem i frizerom Mariom Treščecom. Igor Galaš s ponosom nosi titulu najnagrađivanijeg mladog dizajnera u povijesti domaće modne scene. Mario Treščec, vlasnik zagrebačkog frizerskog salona Kefa, jedan je od najuspješnijih domaćih frizera. I ova vjenčanica je na tragu njihovog dosadašnjeg rada, elegantna.

Pročišćene linije

Kruno Jendrijev mladi je hrvatski diplomirani modni dizajner koji istražuje mnoga lica urbane mode, različita svojstva tkanina i mogućnosti njihova oblikovanja, a njegovo dvodijelno modno ostvarenje je za suvremenu mladenku, ali i za onu tradicionalnu.

Pročišćene linije i voluminoznost odlike su kreativnog dvojca Laardesign. Pri izradi kolekcija nerijetko se odlučuju za materijale neobične teksture, uvijek istražujući i propitkujući nosivost, ideju dvojnosti i androginog, što je rezultiralo zanimljivom "otkačenom" vjenčanicom.

Martina Herak magistrirala je modni dizajn na Tekstilno–tehnološkom Fakultetu u Zagrebu. Prvu samostalnu reviju održala je u rodnom Poreču. Martina je svoju kolekciju dva puta predstavila na londonskom Fashion weeku, a nakon revije na SPOSAnewsu ponovo se predstavlja u Londonu inspiraciju pronašavši u skulpturalnosti i vječitoj igri prozračnosti i krutosti, asimetrije i strogoće. Prilikom defiliranja njezine vjenčanice, netko je iz publike komentirao "ovo je fora".

Stehlik by Anja Stehlik - STEHLIK predstavlja mladi domaći modni brend namijenjen elegantnoj ženi. Dizajnerica Anja Stehlik školovala se u Zagrebu te kolekcije predstavljala na Cro-a-porter-u, u Londonu i Cannesu te već tri godine ima samostalnu reviju upravo u Svetim Srcima. Ove je godine predstavljena elegantna vjenčanica u klasičnome stilu, a opet malo drukčije, inovativnije.

Sanja Kaić iz Pule dizajnerica je i nekadašnja djelatnica modne kuće Arena koja stvara svoj dizajn kroz kombinaciju svile, kože, vune i konca, a prema kolekciji koja ju sezonski inspirira, iz čega je proizišla šarena i šarolika vjenčanica. (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter