Kajin: Tvrtka Butoniga bez zaposlenog, a s deset članova nadzornog odbora

Akumulacijsko jezero Butoniga (M. MIJOŠEK)
Akumulacijsko jezero Butoniga (M. MIJOŠEK)

- U županijskoj tvrtki IVS imamo jedanaest zaposlenika, dok je članova nadzornog odbora isto jedanaest. Naknada za člana NO-a iznosi 50, a za predsjednika NO-a 70 posto prosjeka županije. Imamo i tvrtku Butonega (Vodoopskrbni sustav Istre - vodovod Butoniga op.n.) u Buzetu. Ta tvrtka nema niti jednog zaposlenog, a trenutno ima deset aktivnih članova nadzornog odbora na prosječnoj apanaži od 2.600 do četiri tisuće kuna. Pa se postavlja pitanje dokle ćete isisavati novac građanima?, upitao je župana Damir Kajin (ID) na aktualnom satu Županijske skupštine jučer u Pazinu.

- Krajem prošle godine smanjili smo naknade članovima NO-a i direktora u Istarskom vodovodu Buzet. Tada smo se odlučili ujednačiti naknade članova NO-a u svim tvrtkama koji su javni isporučitelji vodne usluge, odgovorio je Flego dodavši da će se ta odluka uskoro donijeti.

Nema gradnje akumulacije na Sopotu

Kajin je zatim istaknuo da je situacija u tvrtki Cimos ozbiljna. "Ne želim dramatizirati, ali bojim se da nakon ljeta može ići doma 200 i više radnika. Bojim se da su zainteresirani za preuzimanje tvrtke otpali i da se čeka rješenje slovenskih banaka, kazao je Kajin na što je župan odgovorio da se na tu temu prošli tjedan sastao s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem. Istaknuo je da Cimos još uvijek ima važnog interesenta za kupnju, a da je s predsjednikom uprave Cimosa razgovarao o mogućnostima pomoći od strane hrvatske Vlade. Boris Rogić (IDS) je zapitao župana što je poduzeo da se ispoštuje volja peticije "Zaštitimo slap Sopot".

- Ne želimo da se takva akumulacija gradi na slapu Sopot, odgovorio je Flego dodavši da su takvu odluku ugradili u županijski prostorni plan. Daniel Mohorović (SDP) se zanimao hoće li nakon drastičnog rezanja sufinanciranja školskog prijevoza iz državnog proračuna uskočiti Istarska županija. Flego smatra da treba pričekati kako će se "ta priča razvijati na razini države", a požalio se i da im je inspektorat odbio ideju da se koriste jeftiniji linijski i gradski prijevoznici. Evelina Biasiol Brkljačić (HSU) se žalila da se ni ovoga ljeta neće u nekim dijelovima Istre moći vidjeti program HRT-a. Flego je kazao da se ovaj dugogodišnji problem bezuspješno pokušavao riješiti preko europske regulatorne agencije, međutim, da je talijanski televizijski lobi prejak te da jedino preostaje da HRT pojača naš signal. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter