Joyceovih 126 pulskih dana

Luko Paljetak (D. MEMEDOVIĆ)
Luko Paljetak (D. MEMEDOVIĆ)

U nastavku prvoga dana Bloomsdaya, festivala posvećenog Jamesu Joyceu, na terasi pulske Zajednice Talijana razgovaralo se o Joyceu i Puli, a sudionici su bili profesorica engleskog jezika s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile Renata Šamo, te uvaženi književnici i znanstvenici Luko Paljetak i Boris Senker.

Renata Šamo je u svome izlaganju govorila da iako se često znade reći da je "Joyce boravio u Puli 126 dana, odnosno 18 tjedana, nerijetko se tu stane, i ne spominju se daljnji detalji njegova boravka ovdje. On je došao ovdje podučavati engleski jezik, što je bila slučajnost, a možda i nije. U svakom slučaju, Berlitzova škola stranih jezika bila je važna i eminentna ustanova i pokazuje kako je trebala izgledati kvalitetna nastava stranih jezika, što se danas nastoji postići i kurikularnom reformom, tako da je to bio neki "prapočetak" kurikularne reforme, kazala je uz smijeh Šamo. Ona je naglasila i da se tada posebno isticalo da se strani jezik može najbolje naučiti od izvornih govornika i jedino na se taj način može naučiti pravilno izgovarati glasove, a u toj su pulskoj školi izvorni govornici predavali engleski, njemački, francuski, talijanski i mađarski jezik manjim skupinama sudionika.

Luko Paljetak u svome nadahnutom govoru kazao je da "Joyceu tu i nije bilo tako loše kako se misli, tu se udebljao, promijenio je frizuru, svirao klavir, a njegova draga, kasnije i supruga Nora Barnacle, imala je zanimljivo prezime što u prijevodu znači divlja patka, ona školjka što se lijepi po brodovima, ali i čičak, što se vidi iz činjenice kako se jednostavno prilijepila uz Joycea“.

Paljetak je istaknuo još nekoliko zanimljivih i simpatičnih anegdota vezanih uz Joycea te kako je pisao bratu da se nalazi "u gradu koji je Bogu iza leđa", da je to "pomorski Sibir", a govorio je i o tome kako je Joyce napravio od Itala Sveva pisca svjetskog glasa.

Boris Senker prisjetio se predstave "Pulisej", koja je sada već punoljetna, budući da je postavljena 1998. godine u INK-u, a zanimljivo je da su u njoj glumili, kao tadašnji polaznici Dramskog studija, odnosno glumci na svojim počecima, brojni sada poznati i afirmirani glumci, od Borka Perića, sestara Gojak i drugih. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter