Još traju pripreme za uređenje Trga Kralja Tomislava

(Arhiva)
(Arhiva)

I drugi veliki gradski projekt, za koji je proveden arhitektonski natječaj poput rive, uređenje Trga Kralja Tomislava na Verudi, kaska u realizaciji. Najveća neuređena površina na Verudi, koja pola stoljeća ljeti praši, a zimi se pretvara u kaljužu, nikako da, unatoč obećanjima, dočeka uređenje. Za svakih oborina poplava muke su po Verudeže, i stanovnike okolnih kvartova, koji gravitiraju ovom području.

Za Grad priprema pola posla

Još prošle godine iz gradske uprave kazano da je prije uređenja Trga potrebno prvo riješiti oborinsku odvodnju, odnosno izmjestiti, trenutno mješoviti, kolektor, no, ti radovi na trgu nisu odrađeni iako građani, a procjena je oko pet tisuća dnevno, koji gravitiraju ovom području i zelenoj tržnici Verude, nestrpljivo očekuju uređenje.

- Uređenje Trga Kralja Tomislava predstavlja jednu od najznačajnijih investicija godine koja prije početka same gradnje iziskuje temeljitu pripremu sve potrebne dokumentacije. Do sada je, u sklopu pripremnih radova i provedenog javnog natječaja, izrađeno idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje, izmjenjen GUP sukladno rješenju i izvedeni su potrebni geotehnički istražni radovi na lokaciji. Po provedenom pregovaračkom postupku javne nabave s autorom prvonagrađenog rada izrađeni su svi idejni i glavni projekti te je uslijedilo ishodovanje lokacijskih dozvola i potvrda/suglasnosti javnoopravnih tijela na glavne projekte. Ovo je postupak koji je potrebno proći prije ishodovanja građevinskih dozvola. Za sada su ishodovane pravomoćne lokacijske dozvole za dva, od ukupno sedam, planiranih zahvata u prostoru i to: uređenje Trga kralja Tomislava i rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove prateće infrastrukture, te lokacijska dozvola za izgradnju sekundarnih kolektora sanitarne odvodnje Palladiove, Tomassinijeve, Široline ulice i Trga kralja Tomislava, odgovaraju nam iz Grada Pule na pitanje kada se konačno mogu očekivati radovi.

Gradska uprava pojašnjava da se lokacijska dozvola za uređenje trga i rekonstrukciju postojeće, i izgradnju nove, prateće infrastrukture planira realizirati u tri etape. U sklopu prve etape realizirat će se izgradnja i rekonstrukcija cjelokupne infrastrukture na trgu te sama izgradnja trga s parternim i krajobraznim uređenjem plohe trga, parkinga, fontane i rasvjete. Radovi će obuhvatiti izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže s hidrantskom mrežom s pripadajućim kanalima i priključcima te krajobrazno rješenje u funkciji odvodnje oborinskih voda, odnosno izgradnju sekundarne oborinske kanalizacije trga s kišnim vrtovima. U sklopu druge etape, pojašnjavaju iz Grada, planira se izgradnja pristupne rampe s plohe trga na plohu tržnice, dok je u trećoj etapi na redu izgradnja spojnog elementa između tržnice i budućeg Društvenog doma koji se namjerava izgraditi.

- Druga lokacijska dozvola odnosi se na izgradnju sekundarnih kolektora sanitarne odvodnje koji se spajaju na budući izmješteni i rekonstruirani glavni sanitarni kolektor Vidikovac-Veruda, a sa sekundarne sanitarne kolektore predviđeno je priključenje sanitarnih otpadnih voda zgrada Društvenog doma i tržnice, kao i postojeće sanitarne odvodnje okolnih objekata, kažu iz gradske uprave. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter