Jedriličarska večer u umaškoj knjižnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji umaškog Jedriličarskog kluba Histria i Gradske knjižnice za vikend je predstavljena knjiga "Slatka patnja jedrenja" Tatjane Tetuš Šutej. Autorica je objavila knjigu prošle godine u Zagrebu, u vlastitoj nakladničkoj kući GEOnaval.

- Iako je podnaslov ove knjige "Dnevnik s mora i kopna", riječ je ustvari o dnevniku ljubavi - prema moru, ali prije svega prema mojem suprugu Mladenu Šuteju. Neka te unutrašnja sila odvuče na more, a onda se zaljubiš i ne možeš više bez vjetra, valova i jedara, objasnila je autorica knjige na početku druženja s Umažanima.

Tatjana Tetuš Šutej ima vlastiti arhitektonski studio u Zagrebu, a svoja znanja odlično je primijenila na dizajnu interijera hrvatske čigre, kojom je zajedno sa svojim suprugom, jednim od najpoznatijih hrvatskih jedriličara, i malobrojnom posadom prejedrila sjeverni Atlantik, dvaput Labradorsko more, a bila je i na Grenlandu i New Foundlandu. Skupila je tisuću milja na Francuskoj Polineziji i još ponešto na Jadranu i Sredozemlju. 

Autorica se ni kao mlada majka nije lako odvajala od mora i jedara. Kćer Anu rodila je 1995., dok se njezin suprug na Arktiku borio s ledom. U toj plovidbi čigre sudjelovala je pružajući mu podršku s kopna, iz baze u Zagrebu. Brinula se o sponzorima, nabavljala rezervne dijelove, avionske karte i radila još milijun stvari koje prate ovakve plovidbe. 

Međutim, već sljedeće godine majka i kći nakratko se pridružuju posadi hrvatske čigre na Tahitiju, a kasnije i na argentinskoj obali. Kad se vratila u “normalan život”, svojoj struci i radnom ritmu od 8 do 16 sati, čigra i ocean i dalje su bili  važni članovi njene male obitelji.

 Među autorima koji su se odvažili na pisanje o oceanu vrlo je malo žena. U predodžbi ocean je grub i težak, pa žene nisu dorasle tom zadatku. Tatjana Tetuš Šutej pokazala je da to ne mora biti tako i da se o oceanu može govoriti toplo i s ljubavlju. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter