Jasenovac: Obilježen dan sjećanja na romske žrtve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Centra za provedbu integracije Roma u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji, a u suradnji sa Nacionalnom koordinacijom vijeća romske nacionalne manjine i 57 romskih udruga s područja cijele Hrvatske u Jasenovcu je obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve stradanja u Drugom svjetskom ratu.

U Jasenovcu su se okupili članovi i predstavnici udruga iz cijele Hrvatske kako bi odali počast žrtvama Holokausta, priopćio je Centar za provedbu integracije Roma u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Skupu se obratila predsjednica Centra Anka Dalipovski ističući da su Romi u vrijeme fašizma bili suočeni sa potpunim uništenjem.

"Drugi svjetski rat je ovom narodu donio najveće nevolje koje je povijest zabilježila. Hitler je smatrao da je postojanje Roma najveća uvreda rasnog ideala. Plinske komore, dekreti, egzekucije bez dokaza, zatvori, geta odnijeli su živote 3.500.000 Roma. Romske žrtve genocida nisu obeštećene, a naših tri i pol milijuna Roma u Drugom svjetskom ratu nisu još službeno priznati od Njemačke vlade. Nema nijedne službene knjige u kojoj se govori o romskom holokaust", navodi se u priopćenju.

Skupu su se, kao je priopćeno, obratili i predstavnik romske manjine u Savjetu Spomen područja Jasenovac i predsjednik Nacionalne koordinacije Vijeća romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj Ibrahim Gušani.

U priopćenju se ističe da današnji događaj nema nikakve veze sa sutrašnjom komemoracijom u organizaciji Romskog nacionalnog vijeća u povodu Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter