Jakovčić: Istra najuspešnija donorska regija


Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić domaćin je Konferencije o darivanju i presađivanju organa koja je okupila vodeće europske stručnjake iz područja transplantacijske medicine, među kojima i predstavnike Hrvatske donorske mreže.  "Ovo je jedino područje medicine koje je toliko ovisno o sudjelovanju i podršci  društva", kazao je Jakovčić napomenuvši da "društvo koje nije spremno donirati, ne može ni očekivati da će dobiti organe kada to bude potrebno".

- Konferencija je pokazala da nam u Europi nedostaje kvalitetnija koordinacija te usklađivanje propisa i prakse u području doniranja organa. Kao potpisnik donorske kartice pozivam sve građane da pomognemo jedni drugima. Nikad ne možemo znati hoćemo li i sami zatrebati donirani organ. Sudionici konferencije potvrdili su važnost iskustava Hrvatske koja ima prosječno najviše donora na svijetu. U tom kontekstu Istra je najuspješnija regija, naglasio je Jakovčić.

Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Hrvatske donorske mreže dr. Nikola Žgrablić, nevladine organizacije osnovane 1998. godine u Puli, koji je naglasio kako je Europa suočena s nedostatkom organa za presađivanje, a svakog dana šesnaest građana EU-a umire ne dočekavši organe za transplantaciju.

- Hrvatska je među onim članicama koje imaju vrlo dobro organiziran sustav darivanja organa. S četrdeset donora na milijun stanovnika Hrvatska je prošle godine bila najuspješnija država na svijetu po broju doniranih organa. Istra je s 54 donora na milijun stanovnika već godinama vodeća europska regija. Zbog toga hrvatski primjer može biti putokaz ostalim zemljama kako u kratkom vremenu bolje organizirati sustav doniranja, rekao je Žgrablić, te izdvojio uspjeh projekta edukacije učenika trećih razreda srednjih škola u Istarskoj županiji, predloživši da se takav program primjeni na području cijele Europske unije.

Sudionicima Konferencije obratio se i utemeljitelj Hrvatske donorske mreže dr. Igor Povrzanović, naglasivši važnost kontinuiranog podizanja svijesti građana o problematici darivanja organa.

- Ovu iznimno uspješnu Konferenciju organizirao je naš eurozastupnik Jakovčić koji dobro poznaje problematiku doniranja organa. I sam je još 2003. potpisao donorsku karticu i time podržao napore i aktivnosti Hrvatske donorske mreže. S kolegama iz drugih članica EU-a razgovarali smo o unapređenju sustava doniranja organa. Svi su istaknuli pozitivna iskustva i rezultate koje je u kratkom vremenu postignula Hrvatska. Tu su i odlična postignuća španjolskih kolega koja su poučna i za nas u Hrvatskoj, rekao je Povrzanović. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter