Jak vjetar lomio grane i rušio stabla

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Zbog kiše i jake bure koja je puhala sa subote na nedjelju, vatrogasci su samo u Puli izašli na 15-ak intervencija. Kako smo doznali od dežurnog službenika, ekipe su intervenirale zbog otkinutih grana ili srušenih stabala. Interveniralo se, kako doznajemo, u Krležinoj, na Valbonašu, Lungomareu, Radićevoj ulici, Ulici Kamenjak, Zlatnim stijenama i u Zoranićevoj ulici, a oštećen je i automobil u Mažuranićevoj ulici na koji je pala grana stabla.

Bura je problema radila i po centru grada gdje je bacala kontejnere, čupala tende, rušila suncobrane te komade natopljenih fasada sa zgrada, a zbog velike količine lišća koje je palo, gradske su ulice jutros bile doslovce zatrpane. 

Zbog jakog vjetra, jučer su na širem pulskom području u poslijepodnevnim satima osim pulskih vatrogasaca intervenirali i  djelatnici Istarskih cesta i Ceste, radi uklanjanja grana s prometnica te srušene ili porazbacane prometne signalizacije. Dojava o srušenim stablima i granama na prometnicama bilo je i s područja Poreča, Vrsara, Buzeta i Labina.

Na portalu Istramet navode i kuriozitet kada je riječ i vjetrovima koji su sinoć puhali - dok je u većini Istre puhala jaka "škura bura" donoseći oborine, snijeg i kišu, na Brijunima su, primjerice, zabilježeni jaki udari južnog vjetra što znači da je tijekom ciklone koja je prolazila kraj Istre vjetar divljao i naglo mijenjao smjerove, miješajući se. Inače, najjači udar vjetra, i to bure, zabilježila je njihova meteorološka postaja u Buzetu na Goričici, a iznosio je olujnih 25 m/s. U Čepićkom polju izmjereno je 24 m/s, Kanfanaru 21 m/s, a spomenimo i Labin te Vodnjan s 20 m/s. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter