Izvrsni turistički rezultati guraju Tinjan naprijed

Mimohod tinjanskih folkloraša
Mimohod tinjanskih folkloraša

- Tinjan je posljednjih godina učinio velike iskorake. Malo mjesto u zaleđu moćnog Poreča i Pazina, danas je poznato diljem Istre i Hrvatske, ali i Europe. O tome govore i izvrsni općinski turistički rezultati: lani više od 35 tisuća noćenja čime smo premašili prethodnu godinu za 24 posto, kazao je na subotnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Tinjana u Domu mladih načelnik Goran Hrvatin.

Vrtić za 9 milijuna kuna iz EU fondova

Tinjan se i dalje uspješno predstavlja kao općina istarskog pršuta, pa je prije nekoliko dana zbratimljena s najpoznatijom svjetskom općinom pršuta Herez de los Cabaleros iz Španjolske, a Internacionalni sajam pršuta bilježi vrlo visoku posjećenost. Najveći projekt svakako je gradnja dječjeg vrtića koji će koštati devet milijuna kuna, a financirat će se iz europskih fondova. U proteklom su razdoblju rekonstruirani društveni domovi u Muntrilju i Mofardinima, postavljeni zeleni otoci, obnovljeni vodovodni ogranci, rekonstruirana državna cesta Šurani-Baderna, potporni zid u Kringi, postavljena prometna signalizacija po lokalnim cestama i oglasne ploče, osnovana DVD Tinjan, potpisan sporazum za razvoj širokopojasnog interneta.

U buduće općinske zahvate načelnik je uvrstio obnovu igrališta i zvonika u Tinjanu, gradnju igrališta i proširenje groblja u Muntrilju, asfaltiranje lokalnih i županijskih cesti, aktiviranje poslovne zone Finida, izradu strategije razvoja općine i izmjenu prostornog plana, dok bi modernizacija javne rasvjete trebala krenuti kroz 15-ak dana. Također će nastaviti podupirati općinske sportske, kulturne i društvene udruge te uhodane socijalne programe.

Folklorna večer "Kumpanija kosirići i gosti"

Predsjednik tinjanskog općinskog vijeća Vlado Ivetić pozdravio je uzvanike među koja je bio umaški gradonačelnik Vili Bassanese, pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant te načelnici i predstavnici općina Lupoglav, Višnjan, Vižinada, Cerovlje, Sveti Lovreč, Žminj, Sveti Petar u Šumi, predstavnik Istarskog vodovoda i policije, ali i izaslanstvo Općine Veliko Trojstvo (kraj Bjelovara) predvođeno tamošnjim predsjednikom općinskog vijeća Miljenkom Kurevijom koje je s grupom umirovljenika u posjetu Tinjanu i Istri. Ivetić je podsjetio da je Dan općine (koji je zapravo 8. svibnja) ujedno 70. godišnjica oslobođenja Tinjana, pa je minutom šutnje odana počast stradalim borcima NOB-a i Domovinskog rata.

Za posebne zasluge tijekom radnog vijeka na društveno korisnom radu za boljitak tinjanske zajednice svečano su dodijeljene općinske plakate ovogodišnjim laureatima: stomatologici Mariji Cotman, odgajateljici Davorki Kalčić, liječnici Ireni Erman Baldini te uzgajivaču istarskog goveda i konja Mariju Udovičiću.

Uslijedio je mimohod folkloraša ulicama Tinjana, a zatim i 9. večer folklora "Kumpanija kosirići i gosti" na kojoj su pod velikim šatorom ispred općinske zgrade osim domaćina nastupili FA Zora iz Opatije, KUD Bosanska Posavina iz Poreča, Gunjci iz Roča te Pjevački zbor Matice umirovljenika Općine Veliko Trojstvo. Fešta je završila večernjom plesnom zabavom uz Replay band, Akord

band i Zdravka Škendera.

Prethodno je tijekom petka predstavljena knjiga "Voknajce moga ditinstva" Vesne Ujčić, a u subotu je održano pješačenje Stazom suhozida, malonogometni turnir, odbojkaški turnir za djevojčice i natjecanje lovaca u gađanju glinenih golubova. Izložba "Obično neobične slike" Branka Banka otvorena je također u petak u tinjanskoj galeriji "Posta". Posjetitelji su mogli razgledati i zavičajnu zbirku Enriaa Depiere ili "Mali samanj starih zanata" ispred zgrade općine. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter